BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
gázai övezet

Az összeomlás szélére sodródott a gázai béketerv

A tárgyaló felek a héten ismét Kairóban próbálják meggyőzni a palesztinokat a szerződés aláírásáról. A legújabb gázai tervet kifejezetten úgy alkották meg, hogy az Izraelnek és a Hamásznak is megfeleljen, ám még mindig nem sikerült elfogadni.

Amerikai és izraeli tisztviselők is attól tartanak, hogy a gázai harcok befejezését garantáló megállapodás, amelyen a részt vevő nemzetek hetek óta dolgoznak, az összeomlás szélére került, miután a békére eddig nyitott Hamász váratlanul felállt a tárgyalóasztaltól. S mivel még egy átmeneti fegyverszünetre sincsen alternatív tervezet, ez a háborút akár hónapokkal is meghosszabbíthatja.

gázai övezet
Karnyújtásnyira volt a gázai béke, amelyet most a Hamász váratlanul szabotált / Fotó: AFP

A jelenlegi javaslat – amelyet az Egyesült Államok, Izrael, Egyiptom és Katar júliusban több héten keresztül állított össze – az eddigi béketervek legerősebb formája, mivel olyan feltételeket tartalmaz, amelyek a Hamász, illetve Te-Aviv követeléseinek is megfelelnek.

A Financial Times értesülései szerint az izraeli küldöttség a megállapodást már alá is írta, ám a palesztinok egy nyilvános nyilatkozatukban váratlanul kijelentették, hogy mégsem fogadnák el a paktumot, annak ellenére, hogy még néhány nappal ezelőtt támogatták a tűzszünetet és a béketárgyalásokat. A tisztviselők most attól tartanak, hogy

ez a békejavaslat is meg fog bukni, ami tovább nehezítené a harcok lezárását és az izraeli túszok hazahozatalát, miközben a civil áldozatok száma tovább nőhet, és Irán is beléphet a háborúba.

A gázai vezetés lépése váratlan fordulat, mivel néhány héttel ezelőtt a békemegállapodáson dolgozó diplomaták szinte kivétel nélkül optimistán nyilatkoztak a folyamatról, és jelezték, hogy Izrael és a Hamász mellett a ciszjordániai Hezbollahhal is elkezdtek tárgyalni.

Most azonban nem tudni, hogy a Hamász megjegyzései csak hangzatos beszédek, amelyekkel saját támogatásukat akarják megerősíteni a palesztinok között; tárgyalási taktika, amellyel újabb feltételeket akarnak kicsikarni a saját javukra; vagy valóban úgy döntöttek, hogy nem akarnak véget verni a gázai vérengzésnek.

Az USA szerint Izrael elfogadta a gázai kivonulás feltételeit

Váratlan előrelépés történt a gázai háborúban. Az Egyesült Államok szerint Izrael beleegyezett, hogy visszahívja a hadseregét a túszok elengedéséért cserébe.

Bár csak néhány napja értek haza, a paktumon dolgozó tisztviselők, köztük Brett McGurk, a Fehér Ház közel-keleti főtanácsadója, most újra Kairóba utaznak, hogy megpróbálják megmenteni a béketárgyalásokat. Ha ez nem sikerül, akkor

  • tovább folytatódik a háború, amely eddig több mint 40 ezer palesztin civil vesztét okozta;
  • a Hezbollah és az Izrael közti harcok tovább fokozódhatnak, Ciszjordániát is bevonva a konfliktusba;
  • Teherán pedig úgy dönthet, hogy megtámadja a zsidó államot, amivel lángra lobbanthatja a Közel-Keletet.

Izraeli, katari és egyiptomi társaimmal együtt engem is sokként ért a Hamász lépése, ami azzal fenyeget, hogy még több ország csatlakozik a háborúhoz, amely a nemzetközi gazdaságra, a kereskedelemre és az energiaellátásra is komoly csapást mérhet 

– figyelmeztetett McGurk, aki a Politicónak elmondta, hogy több mint egy hónapja Tel-Avivot is hasonló érvekkel kellett visszaültetnie a tárgyalóasztalhoz.

Benjamin Netanyahu receives Brett McGurk in Jerusalem gáza
Brett McGurk szerint ez az utolsó lehetőség, hogy Izrael és a Hamász véget vessen a gázai háborúnak / Fotó: Anadolu via AFP

Hétfőn Jeruzsálemben Antony Blinken külügyminiszter is hasonlóan érvelt, kijelentve, hogy a jelenleg kínált megállapodás „valószínűleg a legjobb, talán az utolsó lehetőség” a tűzszünetre, a túszok kiszabadítására, valamint a közel-keleti béke elérésére.

Törésvonal Gáza és a Hamász vezetése között

A palesztin fegyversekkel tárgyalni köztudottan nehéz, mivel az évek óta Dohában tartózkodó vezetők gyakran nem értenek egyet a Gázai övezetben harcoló társaikkal, akik a közelmúltban több alkalommal is szembementek a parancsaikkal.

Több közel-keleti elemző is rámutatott, hogy a váratlan kihátrálás mögött most is egy ilyen belső vita állhat, ahol a politikai és a katonai vezetés teljesen más irányba akarja terelni a Hamászt és a palesztinokat.

Azonban Izrael és a Hamász közti nézeteltérések súlyossága sem elhanyagolható, ami önmagában megmagyarázza az irányváltást: a két kormány továbbra sem ért egyet a szabadon engedendő túszok számáról vagy a béke számos feltételéről.

Rég nem voltunk ilyen közel a megállapodáshoz, és most mindent meg kell tennünk azért, hogy a felek békét kössenek. A Hamásznak vissza kell térnie a tárgyalásokhoz, és ha kell, akkor ehhez Izraelnek kell engedményeket adnia 

– jelentette ki Blinken egy keddi sajtótájékoztatón.

Gáza romokban hever – Gigantikus összegbe kerülhet az övezet újjáépítése

A Gázai övezetben nem ismeretlenek a konfliktusok, a Hamász 2007 óta többször összecsapott Izraellel. Azonban a mostani háború messze a legkárosabbnak számít: az övezet nagy része romokban hever, a törmelék eltakarítása és az újjáépítés pedig soha nem látott összegeket emészthet fel.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.