BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 306. napja – véres kezű terrorista került a Hamász élére

null
Összefoglaló:

Kétnapos hosszas dohai tárgyalások után a Hamász Yahya Sinwart nevezte ki új politikai vezetőjének, a terrorszervezet korábbi első emberét, Iszmáíl Hanijét Teheránban ölték meg. Sinwar 2017 óta a Hamász vezetőjeként szolgált a Gázai övezetben, mostantól a politikai szárny irányítója lesz.

Fotó: AFP

A Hamász vezetése egyhangúlag választotta Sinwart a mozgalom élére – mondta a Hamász egyik magas rangú tisztviselője a BBC-nek. A bejelentés a közel-keleti feszültség szárnyalásának pillanatában érkezett, mivel Irán és szövetségesei megtorlással fenyegetik Haniyeh meggyilkolását, amiért Izraelt okolják.

Sinwart a Hamász egyik legszélsőségesebb alakjának tekintik.

Sinwar jelenleg Izraelben az egyik legkeresettebb terrorista. Az izraeli biztonsági szervek úgy vélik, hogy ő irányította a 2023. október 7-i támadások tervezését és végrehajtását, amelyekben több mint 1200 ember vesztette életét, és 251 személyt hurcoltak el Gázába.

A Hamász új vezetőjévé kinevezni az ősterrorista Yahya Sinwart, Iszmail Haniyeh helyére, egy újabb kényszerítő ok arra, hogy gyorsan megsemmisítsük és eltöröljük ezt az aljas szervezetet a Föld színéről

– közölte Izrael Katz izraeli külügyminiszter az X-en.

„Yahya Sinwar egy terrorista, aki a történelem legbrutálisabb terrortámadásáért felelős” – mondta Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, az Al-Arabiya szaúdi hírtelevíziónak. Sinwart az októberi támadások óta nem látták a nyilvánosság előtt, és feltételezések szerint „10 emelet mélyen a föld alatt” rejtőzik Gázában – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter még júniusban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.