BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszország visszafoglalt egy települést Kurszk megyében

Elkezdődött a fordulat Kurszk megyében. Oroszország visszafoglalta az ukrán határtól 10 kilométerre fekvő Krupec települést. Eközben Donyeckben is tovább nyomulnak előre az orosz csapatok.

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy az orosz erők ismét az ellenőrzésük alá vonták Krupec települést a Kurszki területen, amelyre kilenc nappal ezelőtt ukrán csapatok hatoltak be. A dél-oroszországi terület megbízott kormányzója, Alekszej Szmirnov pedig közölte, hogy az orosz hatóságok egy újabb olyan járás kiürítését rendelték el, amely részben az ukrán csapatok ellenőrzése alatt van. A Gluskovi járásban élő lakosokat biztonságba kell helyezni – írta a kormányzó internetes bejegyzésében.

Local volunteers stand at an undisclosed location in the Kursk region on August 11, 2024. Ukraine controlled at least 800 square kilometres (308 square miles) of Russian territory in the Kursk region as of August 12, 2024, according to an AFP analysis of data provided by the Institute for the Study of War. Kyiv launched a surprise offensive into Russia's western Kursk region on August 6, capturing over two dozen settlements in the most significant cross-border attack on Russian soil since World War II. (Photo by Anatoliy Zhdanov / Kommersant Photo / AFP) / Russia OUT
Oroszország
Visszaszerezett egy települést Kurszk megyében Oroszország / Fotó: AFP

Az ukrán határtól mintegy 10 kilométerre fekvő járásban több mint 17 500 állandó lakos élt a 2022 februárjában kezdődött ukrajnai háború előtt. A Gluskovi járás mintegy 150 kilométerre található a terület székhelyétől, Kurszktól.

Szmirnov közlése szerint a reggeli órákban ismét légiriadó volt ukrajnai rakétaveszély miatt a Kurszki területen.

A kormányzó felszólította az érintett lakosokat, hogy vonuljanak biztonságos helyre. Hozzátette, hogy 

már több mint 120 ezer embert szállítottak biztonságosabb körzetekbe.

Oroszország a Kurszki, a Belgorodi és a Brjanszki terület határ menti térségeit terrorellenes harci övezetnek nyilvánította, így a hadsereg több embert és felszerelést vonultathat itt fel.

A Belgorodi területen a kormány nemzeti szintűvé emelte a helyi vezetés által előző nap regionális szintűként elrendelt szükségállapotot.

A határ menti területek biztonságáról szóló értekezleten csütörtökön Andrej Belouszov védelmi miniszter bejelentette, hogy további csapatokat és eszközöket vezényelnek a szóban forgó térségbe, hogy megvédjék a lakóikat és a létesítményeket az ukrán támadásokkal szemben.

Oroszország azt is bejelentette, hogy több települést elfoglalt a kelet-ukrajnai Donyeck megyében.

A védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz erők több győzelmet arattak a frontvonal mentén Harkivtól Luhanszkon át Donyeckig. Elfoglalták a Donyeck megyei Pokrovszktól mintegy 15 kilométerre fekvő Ivanivka falut is, jelentős előrelépést téve a Pokrovszkba vezető út ellenőrzése felé. A háború előtt 60 ezer lakosú Pokrovszk a Csasziv Jar és Kosztyantinivka közötti, stratégiai fontosságú útvonalon fekszik.

Oroszország kezd talpra állni Kurszkban

Továbbra is zajlik a harc Oroszország területén, de kezd érződni a fordulat. Ukrajna egy teljes héten halmozta a sikereket Kurszk megyében, de minél mélyebbre hatolnak az orosz területen, annál nehezebben tarthatják az állásaikat. Egy katonai parancsnokságot már létre is hoztak az ukránok, várhatóan a következő napok a visszahúzódásról szólnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.