BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Volodimir Zelenszkij aláírta az Ukrán Ortodox Egyház betiltását

Ukrajna betiltja az Ukrán Ortodox Egyházat, amelyet Moszkva kánoniként elismert.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a Moszkva által kánoniként elismert Ukrán Ortodox Egyház (UPC) betiltását lehetővé tevő törvényt, amelyet kedden fogadott el az ország parlamentje. Az elnöki döntést az ukrán parlament honlapján tették közzé szombaton. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök kétoldalú biztonsági megállapodást kötöttek.
Volodimir Zelenszkij aláírta az Ukrán Ortodox Egyház betiltását/Fotó: AFP

Az aláírás után a dokumentum 30 nappal a közzétételt követően lép hatályba. Az ukránok többsége ortodox keresztény, de az ortodox közösség két külön egyházra esett szét: az egyik Moszkva fennhatóságát ismeri el, a másik pedig független, amelynek Konstantinápoly 2019-ben megadta az úgynevezett autokefál státust.

Az ukrán vezetők bujtogatással vádolták meg a Moszkva fennhatóságát elismerő UPC-t, arra hivatkozva, hogy az ukrajnai háború kitörése után oroszbarát propagandát és hazugságokat terjesztett. A törvénytervezetet első olvasatban még 2023 októberében fogadta el az ukrán törvényhozás. A dokumentumot azonban csaknem egy évig nem nyújtották be második olvasatra. A héten kedden a törvénytervezetet 265 képviselő támogatta, 29-en szavaztak ellene.

A kedden megszavazott törvénytervezet kitiltja ukrán területről az orosz ortodox egyházat, egy kormánybizottság pedig listát állít össze ennek leányszervezeteiről, amelyeknek a működését nem engedélyezik tovább.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.