BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 342. napja – A Hamász készen áll a tűzszünetre, további feltételek nélkül

háború, izrael, gáza
Összefoglaló:

Készen áll életbe léptetni a korábbi amerikai tűzszüneti javaslatot a Gázai övezetben a Hamász, akár új feltételek nélkül is – közölte szerdán a palesztin iszlamista szervezet.

háború, izrael, gáza
Egy ENSZ-iskola oltalmából figyelik az izraeli légi csapásokat a palesztinok Gázában / Fotó: MAJDI FATHI / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Hamász közleménye szerint a Halil al-Hajja vezette tárgyalódelegáció Dohában találkozott a közvetítőkkel, köztük a katari miniszterelnök Mohamed bid Abdulrahman al-Táni sejkkel és Abbasz Kamel egyiptomi hírszerzési főnökkel, hogy megvitassák a legújabb fejleményeket Gázában – írja a Reuters.

Eddig minden tárgyalás eredménytelen volt a háború lezárására

A 11 hónapja tartó háború lezárását célzó tárgyalások mindeddig sikertelenül jártak, többek között olyan kérdések miatt, hogy ki ellenőrizze a Gáza és Egyiptom határán található Philadelphi folyosót. Szombaton az amerikai delegációt vezető 

William Burns CIA-főnök a következő napokra részletesebb tűzszüneti javaslatot ígért.

A korábbi, Joe Biden amerikai elnök által közzétett tűzszüneti javaslat júniusban három lépésben érte volna el a fegyverek nyugvását és az izraeli túszok szabadon bocsátását.

A Hamász október 7-i, 1200 halálos áldozatot követelő és 250 túszt ejtő támadása után elindult háború során több mint 40 ezer palesztin vesztette életét. Noha egy korábbi megállapodás értelmében számos izraeli túsz kiszabadult, mintegy százan még mindig a Hamász fogságában vannak. Az ő hazahozásuk érdekében egyre erősebb az izraeli társadalom nyomása Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökön, többek között a saját hadügyminisztere, Joáv Gallant is sürgeti a túszalku megkötését és utcai tüntetések is ezt követelik. Kormányának szélsőséges tagjai ugyanakkor hallani sem akarnak a megállapodásról.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.