BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izrael két dandárral vonul Libanon határához, készek lerohanni a Hezbollahot

Az elmúlt napokban egyre súlyosabb rakétatámadások történtek Izrael és a Hezbollah között, ezért most két dandárt sorakoztatnak fel a libanoni határnál. Izrael egyre több Hezbollah-rakétát és kilövőállomást semmisít meg, most viszont felkészülnek a szárazföldi offenzívára is.

Az izraeli hadsereg bejelentette szerdán, hogy az északi, libanoni határhoz vezényel két tartalékos gépesített lövészdandárt arra az esetre, ha kiszélesedne a háború a Hezbollah libanoni síita milíciával, valamint ha az izraeli szárazföldi erőknek be kellene lépniük Libanon területére.

Izrael, Libanon, Hezbollah
Izrael két dandárral vonul Libanon határához, készek lerohanni a Hezbollahot / Fotó: AFP

A hadsereg azt is közölte, hogy légierejének gépei a Hezbollah mintegy kétszáznyolcvan létesítményét támadták szerdán, köztük azokat a rakétaindító állásokat, amelyekből Cefatot, Naharíját és a Haifától keletre fekvő völgyeket vették célba. A libanoni egészségügyi minisztérium közlése szerint 

az izraeli légierő szerdai támadásainak huszonhárom halálos és kilencvenöt sebesült áldozata van.

Az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó hivatala (OCHA) szerint csak az elmúlt öt napban, amióta jóval súlyosabbá vált az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus, több mint kilencvenezer libanoni kényszerült elhagyni otthonát. Joáv Galant izraeli védelmi miniszter szerint az ENSZ ódzkodik azon kötelezettségétől, hogy megakadályozza az Irán-barát libanoni Hezbollah síita milícia támadásait Izrael ellen.

Egyre súlyosabbak az izraeli és a libanoni légitámadások

A Hezbollah szerda korán reggel közölte, hogy a Moszad Tel-Aviv külvárosában lévő főhadiszállását célozza meg ballisztikus rakétával. Közben az Egyesült Államok, Európa és több arab ország is arra törekszik, hogy lecsillapítsák a fokozódó harcokat, és megakadályozzák az izraeli szárazföldi offenzívát Libanon ellen. Egy ilyen forgatókönyv egy egész régióra kiterjedő háborúba torkollhat, amely Washingtont és Teheránt közvetlen konfrontációba sodorhatja.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.