BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izrael már szárazföldön is támadja Libanont

Egybehangzó sajtóhírek szerint az izraeli különleges erők hétfőn kis létszámú csapatokkal behatoltak Libanon déli részére.

Az izraeli hadsereg különleges erői már szárazföldön is támadják Libanont: a zsidó állam különleges erőinek több, kis létszámú egysége is betört a libanoni határon egy összehangolt hadművelet keretében – írta hétfőn a Financial Times. A lap úgy tudja, a bevetések célja főként információ gyűjtése egy esetleges nagyobb szárazföldi támadás előtt.

Israel Defense Forces in Jenin West Bank
izraeli hadsereg
gáza
izraeli háború
Az izraeli erők már szárazföldön is behatoltak Libanonba / Fotó: Middle East Images via AFP

Izrael légicsapást is végrehajtott Bejrút központja ellen. Az elmúlt napokban az izraeli haderő többször is támadta Bejrút déli külvárosait, a Hezbollah fellegvárát, ez az első alkalom, hogy a főváros szívét vette célba.

Libanoni biztonsági források szerint legalább négy ember meghalt az izraeli dróncsapásban, amely a Dzsama Iszlamija szélsőséges szervezet egyik lakását vette célba Bejrút belvárosában. 

Ez a szunnita iszlamista csoport szövetségese a Hezbollahnak, amely Izrael elleni műveleteivel saját bevallása szerint a Gázai övezetet irányító Hamászt támogatja.

Az Izrael és az Európai Unió által is terrorszervezetként nyilvántartott Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) bejelentette, hogy három tagja meghalt a légicsapásban.

Az Independent cikke szerint Joáv Galant izraeli védelmi miniszter egy korábbi nyilatkozatában már előrevetítette a szárazföldi offenzíva lehetőségét: Izrael minden erejét mozgósítani fogja a Hezbollah elleni harcban: „Földön, vízen és levegőben egyaránt támadni fogunk” – jelentette ki a tárcavezető, aki hozzátette, a meggyilkolt Hezbollah-vezér, Hasszan Naszrallah likvidálása nagyon fontos lépés volt a küzdelemben, de nem az utolsó.

Ahogy arról korábban a Világgazdaság is beszámolt, Naszrallah halála óta először szólalt meg a síita csoport helyettes vezetője, Naim Kasszem, aki szerint Izrael nem fogja elérni céljait a háborúban, és a Hezbollah készen áll az izraeli szárazföldi invázióra. Azt is elárulta, hogy a legközelebbi alkalmas időpontban megválasztják a Hezbollah új főtitkárát.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.