BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Statement by the Green Party Chairwoman

Lemond a német zöldpárt vezetősége, összeomolhat a koalíció

Az egyre népszerűtlenebb Zöldek a legutóbbi kelet-németországi tartományi választásokon jelentős visszaesést szenvedtek el, emiatt a vezetőség bejelentette a lemondását. A kormánykoalíció másik két tagja is gyengén szerepelt az elmúlt hónapokban.

A német zöldpárt teljes vezetősége, köztük Ricarda Lang és Omid Nouripour társelnökök bejelentették a lemondásukat. Nouripour a brandenburgi tartományi választások katasztrofális eredményével indokolta a lépést, amelyen a Zöldek kiestek a tartományi parlamentből. A párt az elmúlt évtized legmélyebb válságába került.

Statement by the Green Party Chairwoman
Fotó: AFP

„Most nem az az idő, hogy a székhez ragaszkodjunk, most a felelősségvállalás ideje van, és mi ezt a felelősséget vállaljuk azzal, hogy lehetővé tesszük az újrakezdést” – jelentette ki Lang. A november közepén, Wiesbadenben tartandó pártkongresszus dönt az új vezetőkről, addig Lang és Nouripour ügyvezetőként irányítják a szervezetet.

A Zöldek a legutóbbi kelet-németországi tartományi választásokon jelentős visszaesést szenvedtek el: kiestek a türingiai és a brandenburgi tartományi parlamentből, míg Szászországban 5,1 százalékkal ugyan bent maradtak, de jelentősen meggyengültek. A jelenlegi felmérések szerint a párt mindössze 9,5 százalékon áll, ami hét éve a legalacsonyabb érték. 

A Bild emlékeztet: a brandenburgi választáson a Zöldek 24 százalékpontot veszítettek a 16–24 évesek körében és a párt egyre népszerűtlenebb a fiatalok körében, pedig korábban a pártalakulat fontos támogatóinak számítottak.

Összeomolhat a német kormány?

A kormánykoalíció másik két tagja is gyengén szerepelt: a liberális FDP Szászországban, Türingiában és Brandenburgban tartott választásokon rendkívül rossz eredményeket ért el, a szavazatok 0,89 százalékát 1,12 százalékát, illetve 0,83 százalékát szerezte meg. Wolfang Kubicki, az FDP alelnöke a bradenburgi voksolás után rögtön kilátásba helyezte a német kormány bukását.

„Ami a szövetségi kormányt illeti, lehetséges a koalíció mielőbbi megszüntetése. A döntést ősszel hozzák meg, én nem hiszem, hogy a mostani teljesítménnyel ez a kormány megéri a karácsonyt” – mondta a Welt tévécsatornának. A politikus szerint erről nem kell azonnal határozni, de hangsúlyozta, hogy a koalícióban teljesen eltérő nézetek vannak a gazdaságpolitikáról. 

A politikus úgy fogalmazott: ha a feleknek nem sikerül közös nevezőt találniuk a következő hetekben, akkor nincs értelme a szabad demokratáknak továbbra is részt venniük a jelzőlámpa-koalícióban. A szövetségi kormány 2025-ös költségvetéséről szóló tanácskozások jelenthetik a végső töréspontot, az egyeztetéseket pedig tovább bonyolítja a zöldek válsága.

Ehhez érdemes hozzátenni: az gazdasági kérdések mellett a bevándorlás is megosztja a pártokat, ugyanis a Zöldek ellenzik a szigorúbb intézkedéseket, míg az FDP kiállt a szigorítás mellett.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.