BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Máris felkészültünk a télre, hatmilliárd köbméter csücsül a tárolókban, a gáz ára alacsony

Magyarország megfelelően felkészült a télre, az ország kiemelkedő kapacitású tárolóiban már 6 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre – közölte az Energiaügyi Minisztérium, a gáz lakossági fogyasztása tavaly 3 milliárd köbméternél volt valamivel több. A gáz ára alacsonyan marad a rezsivédelmi intézkedéseknek köszönhetően.

Még nem ért véget a szeptember sem, Magyarország máris felkészült a télre az eltárolt földgázt illetően. A tárolókban hatmilliárd köbméter gáz vár a fogyasztásra – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

Zsana, 2014. november 3.A Magyar Földgáztároló Zrt. zsanai földalatti tárolótelepe 2014. november 3-án. A telepen tartott sajtótájékoztatón a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vezérigazgatója bejelentette, hogy nem lesz probléma a gázellátással az idén, gázkorlátozásra sem kell számítani.MTI Fotó: Rosta Tibor
A gáz ára a rezsivédelmi intézkedéseknek köszönhetően alacsony marad, a tárolókba már szeptemberre a tavalyi lakossági fogyasztás kétszerese került / Fotó: Rosta Tibor

Tavaly a magyar lakosság valamivel több, mint 3 milliárd köbmétert fogyasztott el. Nem csak ők fogyasztanak áramot, a gazdaság egészének igénye tavalyit tavaly mintegy 5,5 milliárd köbmétert tett ki. Az európai viszonylatban kiemelkedően nagy kapacitású hazai tárolókban tehát máris a tavalyi teljes gazdasági fogyasztást meghaladó mennyiség vár, a lakossági igényt pedig kétszeresen meghaladja a tartalék – közölte a minisztérium.

Tavaly tehát összességében 8,5 milliárd köbméter volt az együttes fogyasztás, ennek több mint 70 százaléka már hozzáférhető, jóval a lehetséges nagy hidegek beköszöntése előtt. Az előző fűtési szezon együttesen 5,7 milliárd köbméteres felhasználásával megegyező mennyiséget már szeptember elejére betárolták.

Rezsivédelem: alacsonyan tartja a földgáz hazai árát

Magyarország a fogyasztással arányos töltöttségi mutatókban hagyományosan az élmezőnybe tartozik Európában. Jelenleg csak a három balti állam készleteit tároló Lettország és Ausztria előz meg bennünket.

Ugyanakkor a magyar családok a rezsicsökkentésnek köszönhetően hosszú ideje Európában a legolcsóbban jutnak földgázhoz. A rezsivédelmi intézkedések változatlan formában garantálják, hogy a magyarok most is megfizethető áron tarthassák melegen otthonaikat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.