BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Utakat kellett lezárni a katasztrófaturisták miatt Győr-Moson-Sopron vármegyében

Katasztrófaturisták kedvelt célpontja lett a Rába partján fekvő kistelepülés, Mérges. A Győr-Moson-Sopron vármegyei községbe érkezők a Rába-híd lábánál összegyűlt uszadékhalmot akarják megnézni, a látogatók miatt már több utat is le kellett zárni.

A mérgesi Rába-hídról készült és az internetre felkerült fényképek, illetve videók elindították a katasztrófaturizmust a faluban. Balázs Vince polgármester szerint naponta csaknem száz autó fordul meg náluk, a látogatók miatt már önkormányzati utakat kellett lezárni – derül ki a Kisalföld cikkéből.

A mérgesi híd lábánál nagy mennyiségű uszadék gyűlt össze, ami sok katasztrófaturistát vonzott a községbe / Fotó: Cs. Kovács Attila / Kisalföld

Az érkezők a folyón, a híd lábánál felgyűlt torlaszt akarják látni. „Az előrejelzések szerint nem érkezik már nagyobb vízmennyiség a folyón, nem kell félteni a hidat, nem viszi el az ár”–  jelentette ki a község polgármestere.

A polgármester elmondta, a fotók és a videók hatására több százan látogattak el a faluba, hogy élőben is láthassák a hídnál kialakult torlaszt, ezért kénytelenek voltak korlátozni a közlekedést. A katasztrófaturisták tönkretették a Rába partján kialakított parkot, a járművek pedig az oda vezető utat is szétnyomták, így erről a szakaszról kitiltották a forgalmat.

„A temetőnél van parkolónk, aki kíváncsi a hídra, ott megállhat, és gyalog teheti meg az utat a folyóig. Másrészt egy újonnan aszfaltozott utunkat is igénybe vették sokan, akik eltévedtek, és a kialakított önkormányzati építési telkeken forgolódtak, és a murvás utat túrták fel. Ezt a részt is lezártuk már”

– nyilatkozta Balázs Vince, aki hozzátette, hogy havonta negyvenezer forintjuk jut a közterületek karbantartására, de a katasztrófaturisták által okozott kár mértéke ezt már jóval meghaladja.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, Budapesten is problémát okoznak a bámészkodók, sokan mennek ki a Duna-partra, hogy megnézzék a rendkívül magas vízállást, a kíváncsiskodók azonban zavarják a védekezéshez kapcsolódó munkálatokat, ráadásul saját magukat is veszélybe sodorhatják. Ennek kapcsán Karácsony Gergely főpolgármester arra kért mindenkit, aki nem vesz részt az árvíz elleni védekezésben, hogy csak távolról, legfeljebb a felső rakpart vonalából tekintse meg az áradó Dunát, a védekezés kiemelt helyszínét, a Bem tér és a Batthyány tér közötti szakaszt lehetőség szerint kerülje el.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.