BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy újabb világjárvány közeledik, és nem vagyunk rá felkészülve – állítja a tiszti főorvos

Sir Chris Whitty professzor szerint a brit egészségügy a Covid-járvánnyal sem tudott megbirkózni, és a kórházi kapacitások azóta sem javultak.

Egy újabb Covid-szintű járvány alakulhat ki – állítja Sir Chris Whitty brit professzor. Az angol tiszti főorvos emlékeztetett, hogy 

a koronavírus világszerte hétmillió ember halálát okozta. 

Hozzátette, hogy a brit politika azóta sem készült fel egy újabb pandémia kirobbanására.

Prof Chris Whitty, the government’s chief medical adviser (L) and Sir Patrick Vallance, the government’s chief scientific adviser (R) leave 10 Downing Street in central London to attend Cabinet meeting temporarily held at the Foreign Office to comply with social distancing guidelines due to the ongoing coronavirus pandemic, on 30 September, 2020 in London, England. (Photo by WIktor Szymanowicz/NurPhoto) (Photo by WIktor Szymanowicz / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
covid
A brit tiszti főorvos szerint már a küszöbön van egy újabb Covid-szintű világjárvány, amelyre senki nem készült fel / Fotó: AFP

Whitty szerint a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat katasztrofális állapotban fogadta a 2020-ban kirobbanó járványt, és szerinte az állapotok azóta sem változtak – írta meg a The Guardian.

Feltételeznünk kell, hogy a jövőben ismét bekövetkezik egy ilyen mértékű világjárvány. Ez szinte biztos 

– mondta a tiszti főorvos.

Whitty, illetve a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat klinikai tanácsadója, Kevin Fong arról beszélt, hogy a Covid alatt az angliai intenzív osztályok annyira le lettek terhelve, hogy amikor egy halottat kiemeltek a kórházi ágyból, azonnal a helyére is került egy újabb beteg. Az áldozatokat szemeteszsákokba csomagolva tárolták, mivel a hullazsákok szinte azonnal elfogytak.

A két szakértő szerint a kormánynak sürgősen tőkét kell pumpálnia az egészségügybe, hogy a kórházakat, különösen az intenzív osztályokat felkészíthessék a következő járvány kitörése előtt. Whitty szerint az Egyesült Királyságban a kórházi kapacitások elmaradnak a hasonlóan magas jövedelmű nemzetekéhez képest.

Ez egy politikai döntés. Jelenleg a rendszer egy olyan járványt sem bírna el, amely nem éri el a Covid mértékét

– mondta a tiszti főorvos.

A legfontosabb azonban, hogy elegendő egészségügyi szakember álljon rendelkezésre. A tiszti főorvos szerint ágyakat, lélegeztetőgépeket és minden mást könnyű beszerezni, de hat hét alatt nem lehet kiképezni egy orvost. Szerinte erre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, hogy mire egy újabb járvány kirobban, legyen elegendő képzett orvos, ápoló és egészségügyi szakember a rendszerben.

Emellett Whitty a kutatások fontosságát hangsúlyozta. Szerinte a koronavírus-járvány alatt az volt az egyik legnagyobb probléma, hogy a betegségről semmit nem tudott a világ, miközben már ezrek haltak bele a kórba. A tiszti főorvos szerint a kutatásoknak állandóan zajlaniuk kell, hogy egy probléma megjelenésekor már legyenek legalább fékész válaszai az ellátórendszernek.

A Covid új variánsa gyorsan terjed Magyarországon

Bár komoly tüneteket nem okoz, de így is nagyon gyorsan terjed Magyarországon a koronavírus. A Covid egy új variánsa érte el hazánkat, az iskolakezdés óta pedig végigsöpör az országon. A vírusnak ezen változata ellen még nincs elérhető vakcina Magyarországon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.