BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak Budapestet fogja érinteni az Airbnb-szabályozás felülvizsgálata

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a tervezett Airbnb-intézkedések csak a fővárost érintik, a vidéki turisztikai célú, rövid távú lakáskiadók tevékenységét a kialakítás alatt lévő új szabályozás semmilyen módon nem fogja befolyásolni.

A 26 turisztikai szervezet által megfogalmazott közlemény kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztérium leszögezte, hogy Budapesten lakhatási probléma alakult ki, amely különösen sújtja a fiatalokat és a fiatal családosokat. Ezért a kormány az Airbnb-szabályozás felülvizsgálatát – hozzájárulva a lakásvásárlással és lakásbérléssel kapcsolatos problémák kezeléséhez – elsődleges prioritásként lakhatási kérdésnek tekinti.

Csak Budapestet fogja érinteni az Airbnb szabályozás felülvizsgálata
Csak Budapestet fogja érinteni az Airbnb-szabályozás felülvizsgálata / Fotó: Mediaworks

Ebből kiindulva a kormány csak Budapesten kívánja szigorítani a rövid távú lakáskiadás szabályozását. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy 

a tervezett intézkedések a vidéki turisztikai célú rövid távú lakáskiadókat nem érintik, 

a kialakítás alatt lévő új szabályozás semmilyen módon nem befolyásolja tevékenységüket. A Nemzetgazdasági Minisztérium hangsúlyozza, a kormány továbbra is együttműködik a szektor valamennyi szakmai szervezetével, és elkötelezett az élénk szakmai párbeszéd fenntartása mellett.

Beintett a szakma az Airbnb betiltása ügyében

Az új Fővárosi Közgyűlés megalakulásának apropóján tette közzé a rövid távú lakáskiadás teljes betiltásának elutasításáról szóló állásfoglalását 26 turisztikai szakmai szervezet. A kormány számára több konkrét javaslatot is megfogalmaztak a turisztikai ágazat szereplői, akik állásfoglalásukat a Turizmus.com-hoz juttatták el a közzététel szándékával. A szakmai szervezetek szerint

a teljes tiltás jogi nonszensz, gazdaságilag irracionális, és káoszhoz vezethet,

ha egyes kerületekben tilos, máshol engedélyezett. Ennek kapcsán a Medián intézet átfogó, reprezentatív felmérést készített a rövid távú lakáskiadás megítéléséről, hatásairól és az esetleges szabályozások szükségességéről – főleg azoknak a belső kerületeknek (V., VI., VII., VIII. és IX.) lakosságát kérdezte, ahol az ilyen típusú lakások nagy számban jelen vannak.

A belső kerületek lakosságának csupán egy szűk, 12 százalékos kisebbsége, vagyis minden nyolcadik ember támogatná az Airbnb-lakások tiltását. Bár a többség (60 százalék) szavazna arra, hogy szigorítsák a rövid távú lakáskiadás működését, de a tiltást nem támogatná. A válaszadók 21 százaléka szerint minden maradjon a régiben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.