BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Breathtaking,Cityscape,Of,Budapest,With,Széchenyi,Chain,Bridge,Over,Danube

Beintett a szakma az Airbnb betiltása ügyében

Egységesen elutasítja a rövid távú lakáskiadás teljes betiltását Budapesten huszonhat szakmai szervezet, amelyek közös álláspontot tettek közzé: az új engedélyek kiadására moratóriumot hirdetnének 2026 januárjáig, miközben átfogó elemzés készülne a szálláshelypiacról, azon belül konkrétan a sharing economy modellben működő szálláshelyek szegmenséről a további szabályozás érdekében.

Az új Fővárosi Közgyűlés megalakulásának apropóján tette közzé a rövid távú lakáskiadás teljes betiltásának elutasításáról szóló állásfoglalását 26 turisztikai szakmai szervezet.

airbnb
Csak Budapesten javasolnak változtatást Airbnb-kérdésben /Fotó: Shutterstock

A kormány számára több konkrét javaslatot is megfogalmaztak a turisztikai ágazat szereplői, akik állásfoglalásukat a Turizmus.com-hoz juttatták el a közzététel szándékával.

A szakmai szervezetek szerint 

a teljes tiltás jogi nonszensz, gazdaságilag irracionális, és káoszhoz vezethet, 

ha egyes kerületekben tilos, máshol engedélyezett. 

A főváros turizmusának szüksége van a sharing economy modellben működő szálláshelyekre, amelyek betiltása a vendéglátóhelyek, az attrakciót üzemeltető vállalkozások és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér számára is komoly veszteséget okozna. 

Ugyanakkor respektálandó a helyiek érdeke és véleménye is, akik érthető módon tiltakoznak a túlturizmus egyelőre szórványosan felbukkanó jelei ellen – teszik hozzá.

Ideiglenes moratórium az új engedélyekre

Az állásfoglalás szerint a magán- és egyéb szálláshelyek számára 

a működési engedélyek kiadása átmenetileg, 2026. január 1-jéig kerüljön felfüggesztésre, 

de csak Budapesten.

Az engedélyeket ki kell adni azon szálláshelyeknek, amelyek már megindították a szálláshely-minősítési eljárást.

Átfogó elemzést szorgalmaznak az új szabályozás előkészítéséhez 2025. január elsejéig a szálláshelypiacról, azon belül 

  • a sharing economy modellben működő szálláshelyek szegmenséről, 
  • kiemelten a rövid távú lakáskiadás mennyiségi és minőségi jellemzőiről, 
  • a szálláshely piacra és Budapest turisztikai teljesítményére való hatásairól. 

Indokolt az átalányadó felülvizsgálata

A szakmai szervezeteknek a további szabályozásra vonatkozó javaslata szerint 

célszerű a jól működő átalányadózási formát megtartani, de a 2018 óta változatlan mértékű tételes átalányadó mértékének és számítási módjának felülvizsgálata indokolt.

A rövid távú lakáskiadási piac kapacitásának meghatározása, esetleges korlátozása az európai nagyvárosokban bevált jó gyakorlatok és a vonatkozó felmérések, tanulmányok figyelembevételével kerüljön szabályozásra, de erre csak Budapesten van szükség – szögezik le a szakmai állásfoglalást jegyző szervezetek.

Kik tiltakoznak?

A rövid távú szálláskiadás teljes betiltása ellen tiltakozó állásfoglalást aláírta és a kormányhoz közösen eljuttatta: Balatoni Kör, Balatoni Turizmus Szövetség, Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft., Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary, Magyar Apartmankiadók Egyesülete, Magyar Beutaztatók Szövetsége, Magyar Bocuse D’Or Akadémia, Magyar Cukrász Ipartestület, Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség, Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület, Magyar Éttermi Szövetség, Magyar Fesztivál Szövetség, Magyar Fürdőszövetség, Magyar Idegenvezetők Egyesülete, Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, Magyar Sétaszövetség Egyesülés, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, Magyar Utazási Irodák Szövetsége, Magyar Vendéglátók Ipartestülete, Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége, Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége, Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége, Skal International Hungary, Turisztikai és Vendéglátóipari Munkaadók Országos Szövetsége.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.