BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kormányinfó: megfizethető lakhatást és gyors béremelést ígér a kormány

A kormány kedd óta ülésezik a Tisza-kastélyban, és most is tartják meg a kormányinfót is.

„Az új kialakult helyzetek új válaszokat és új gazdaságpolitikát kívánnak ”– fogalmazott Gulyás Gergely a  Tisza-kastélyba kihelyezett kormányinfón. Hozzátette, hogy a következő években 3–6 százalékos emelkedést produkáljon a magyar gazdaság. Hozzátette, hogy ennek a célnak az eléréstét konkrét programok segítik majd, például a munkáshitel és a kkv-k támogatása. 

GULYÁS Gergely
A lakhatást és a jelentős bérnövekedést segítő programot indít a kormány / Fotó: Kovács Tamás / MTI

A miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a családi adókedvezményt 2026. január 1-jéig megduplázzák. Azt is mondta, hogy főleg a fiatalok lakhatásának a biztosítása komoly nehézséget jelent, ezért

a megfizethető lakhatás érdekében kollégiumi férőhelyeket hoznak létre, és segítik a fiatalok lakhatási helyzetét, illetve megvizsgálják a lakbérszabályozásra vonatkozó szabályokat.

Ezt a feladatot Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kapta, aki az Airbnb-szabályozását is át fogja tekinteni. Gulyás Gergely azt is mondta, hogy 

a munkaadók és a munkavállalók többéves bérmegállapodása lehetővé teszi a minimálbér és a garantált bérminimum, valamint ezek hatásaként az átlagbér gyors emelését. 

A kkv-knál a következő két évben jelentős előrelépést akarnak biztosítani, a tőkejuttatás mellett további ösztönzőket bevezetnek. Ezek a programok már a 2025-ös költségvetési törvény részei lesznek, a tervezetet november 10-ig be akarják nyújtani, ezért addigra ezeknek a szabályait kidolgozzák.

Újságírói kérdésre a miniszter elmondta, hogy 

Magyarországon az ezereurós minimálbér „teljesen reális” lesz 2028-ra.

Arra a kérdésre, hogy az Airbnb szolgáltatásának a korlátozása felmerült-e a kormány tervei között, a miniszter elmondta, hogy 

több eshetőség is felmerült már, de a kérdésben nem született egyértelmű döntés. 

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy az Airbnb kitiltását szavazta meg a VI. kerületiek többsége, így Terézvárosban nulla napban határozzák meg a kiadható napok számát. 

A politikus kijelentette, hogy Magyarország csak a kárvallottja lehet a világ blokkosodásnak. Hozzátette, hogy 

az új hidegháború kialakulásáért, a globális kapcsolatok korlátozásáért főleg az Egyesült Államok tehet.

Újságírói kérdésre a miniszter elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elmegy az október 6-i Matteo Salvini olasz miniszterelnökhelyettes melletti nagygyűlésre az olaszországi Pontederába. A magyar kormányfő korábban úgy fogalmazott, hogy „Európa legbátrabbjait büntetik, amiért gátat akarnak szabni a bevándorlásnak”. 

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kihelyezett kormányülés kezdődött kedd este a Békés vármegyei Geszten, a Tisza-kastélyban . A kétnapos ülésen a miniszterek a kormány őszi feladattervéről és a gazdasági semlegesség programjáról tárgyalnak. A kormányülésen napirendre került a munkáshitel terve, a kisvállalkozások tőkejuttatása, a gyermekek után járó adókedvezmények megduplázása és a 13. havi nyugdíj állandósítása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.