BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

COP29: magas szintű magyar delegáció dolgozik a klímacsúcs sikeréért

Az idei ENSZ klímacsúcsra november 11. és 22. között Bakuban kerül sor. Magyarország gőzerővel készül a COP29-re, az előkészítő ülésre is komoly csapatot delegált.

Azerbajdzsán fővárosa, Baku lesz a házigazdája november 11. és 22. között a 2024-es ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciának (UNFCCC COP29). A rendezvényt előkészítő kerekasztal-beszélgetést október 11-én rendezték, melyen a résztvevők az éghajlatváltozással kapcsolatos tárgyalások előmozdításáról tanácskoztak. Az egyeztetésen az olyan kulcsfontosságú prioritások témakörére fókuszáltak, mint a hosszú távú klímastratégia, a kiszolgáltatott közösségek pénzügyi és technológiai támogatása, az új, számszerűsített vállalások meghatározása, továbbá a Párizsi Megállapodás végrehajtásának felgyorsítását célzó intézkedések. Az eseményen a világ minden részéről, mintegy 70 résztvevővel zajlott a klímapolitikai egyeztetés.

COP29 előkészítő ülés Baku, magyar delegáció
Magyarország is részt vett a COP29 előkészítő konferenciáján / Fotó: COP29

Magyarország elkötelezett a fenntarthatóság és a klímapolitika iránt – ennek keretében célul tűzte ki a 2050-es karbonsemlegesség elérését és folytatja az ambiciózus energiahatékonysági, valamint megújuló energiaforrásokat támogató programokat. Az Európai Unió tagállamaként hazánk szigorú klímacélokat vállalt, és részt vesz az EU zöld átállás stratégiájában is, amely erősíti nemzetközi fellépését.

Hazánk komolyan veszi a bakui klímacsúcsot, így magas szintű képviselettel vett részt a COP29 előkészítő ülésén. Környezetvédelmi és klímapolitikai döntéshozókat, kormányzati és szakmai szervezetek képviselőit delegálta: Deli Daniella (klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár, Energiaügyi Minisztérium), Goldfárth József (fiókigazgató, MVM Azerbajdzsán), Kitta Gergely (intézetigazgató, Klímapolitikai Intézet, Mátyás Corvinus Collegium) és Gremsperger Gábor (alapító vezérigazgató, Climate Action Kft.) személyében.

„Nagy megtiszteltetés és egyben fontos felelősség, hogy meghívást kaptunk a COP29 előkészítő ülése kapcsán egy kerekasztal megbeszélésre, mint piaci gazdasági szereplő. Ez nemcsak a fenntarthatósági törekvéseink elismerését jelenti, hanem lehetőséget ad arra is, hogy innovatív piaci iránymutatókként új megvilágításba helyezzük a magyar és regionális klímapolitikát és bemutassuk a klímavédelemben rejlő gazdasági lehetőségeket, amelyek hosszú távon a fenntartható fejlődést szolgálják” – mondta Gremsperger Gábor, a környezetvédelmi tanácsadással és kutatással foglalkozó cég vezetője.

Hozzátette: fontos a közös gondolkodás: az állam, a vállalatok és a civil társadalom közötti együttműködés elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeres zöld átmenetet érjünk el. Úgy véli, hogy a természet védelme és ápolása kulcsszerepet játszik ebben a folyamatban, hisz a természetvédelmi kezdeményezések nemcsak a környezet számára előnyösek, hanem gazdaságilag is fenntarthatók lehetnek. Az olyan projektek, mint az erdőtelepítés, a biodiverzitás növelése, vagy épp a fenntartható turizmus, egyszerre védenek minket és nyitnak új üzleti lehetőségeket.

Már gyerekek szimulálják, hogy mit tesz velünk a klímaváltozás

Már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is foglalkozik a klímaszorongással, ami ennek nyomán a július 1-jén kezdődő soros féléves magyar EU-elnökségnek is a témája lesz. De mi is pontosan ez a klímaszorongás és mit lehet tenni ellene?

MFB
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.