BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az izraeli háború 381. napja – a Hezbollah bankhálózatát kezdte elpusztítani az izraeli hadsereg

Éjjel robbanások sora rázta meg Bejrútot. Az izraeli hadsereg a Hezbollah bankját vette célba, az egyik fiókot már sikerült megsemmisíteni.

Vasárnapról hétfőre virradó éjjel több száz bejrúti lakos kényszerült elhagyni otthonát, miközben robbanások sorozata rázta meg a libanoni fővárost. Izrael a libanoni Hezbollah csoport pénzügyi műveleteihez kapcsolódó helyszínek megtámadására készült, és felszólította az embereket, hogy azonnal hagyják el ezeket a területeket – írta a Reuters.

Libanon, Bejrút, Hezbollah
izraeli háború
A Hezbollah pénzügyi infrastruktúráját tenné tönkre az izraeli hadsereg / Fotó: Fadel Itani / AFP

Szemtanúk szerint legalább tíz robbanás történt, és sűrű fekete füstfelhőket is láttak a levegőben gomolyogni. A Bejrút déli külvárosában lévő Chiyah negyedben az egyik épület szinte teljesen megsemmisült. A környéken tartózkodóknak még a robbanás előtt sikerült elmenekülniük, így nem voltak áldozatok. Arról egyelőre nincs információ, hogy mi okozta a robbanást. A beszámolók szerint a pánikba esett civilek közlekedési dugókat okoztak Bejrút egyes részein, miközben a biztonságosabbnak vélt városrészekbe igyekeztek eljutni.

Egy izraeli katonai szóvivő korábban az X közösségi médiaplatformon tett nyilatkozatában közölte, hogy megkezdik az Al-Kard Al-Hasszan csoporthoz tartozó infrastruktúra támadását. Az Al-Kard Al-Hasszan – amelyet az Amerikai Egyesült Államok szerint az Irán által támogatott Hezbollah használ pénzügyeinek kezelésére – több mint 30 bankfiókkal rendelkezik Libanon-szerte, ezek közül tizenöt található Bejrút központi részén és külvárosaiban.

A robbanással kapcsolatosan sem a pénzügyi szervezet, sem a Hezbollah, sem a libanoni kormány nem adott még ki nyilatkozatot.

Újságírói kérdésére, hogy a bankfiókok katonai célpontoknak tekinthetők-e, az izraeli hírszerzés egyik magas rangú tisztviselője azt mondta, hogy ennek a csapásnak az volt a célja, hogy a Hezbollah gazdasági működését nehezítse meg mind a háború alatt, mind pedig utána. Izrael el akarja lehetetleníteni, hogy a terrorszervezet a harcok után újra gyorsan felfegyverezhesse magát.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.