BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izrael átadta a Fehér Háznak a tűzszünetre vonatkozó követeléseit

Egy amerikai tisztségviselő szerint nagyon valószínűtlen, hogy Libanon és a nemzetközi közösség beleegyezne ezekbe a feltételekbe, amelyek aláásnák az arab ország szuverenitását.

Izrael elküldte a Fehér Háznak azoknak a követeléseknek a listáját, amelyek teljesítését kéri, mielőtt fontolóra venné a libanoni tűzszünetet: a zsidó állam azt szeretné, ha légiereje szabadon tevékenykedhetne Libanon légterében, továbbá az izraeli hadsereg engedélyt kapjon arra, hogy Dél-Libanonban felléphessen a Hezbollah ellen.

Heves harcok zajlanak Libanonban / Fotó: AFP

Az Axios portálnak két izraeli és két amerikai tisztségviselőtől elárulta: a dokumentumot a múlt héten küldték el a Fehér Háznak, Amos Hochstein amerikai megbízott ma tervezett libanoni látogatása előtt.

Egy amerikai tisztviselő szerint nagyon valószínűtlen, hogy Libanon és a nemzetközi közösség beleegyezne ezekbe a feltételekbe, amelyek aláásnák az arab ország szuverenitását. 

Ráadásul mindkét követelés ellentétes az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával, amely felhatalmazza a libanoni hadsereget és az ENSZ békefenntartóit az Izrael és a Hezbollah közötti tűzszünet betartatására.

A Fehér Ház és Izrael washingtoni nagykövetsége nem kívánt nyilatkozni.

Videóra vették a Hamász vezetőjének utolsó pillanatait – így ölte meg Szinvárt az izraeli hadsereg

A Hamász három fegyveresével végeztek a közelmúltban Gázában, az izraeli hadsereg megerősítette: az egyik halott Jahja Szinvár volt. Szinvár utolsó pillanatairól egy szerkesztett videót is közzétettek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.