BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Taoiseach Simon Harris Meets Polish PM After Key Talks In Kiev ír kormány

Megélhetési programmal lepi meg a szavazóit a pénzben úszó ír kormány

Írország azon ritka EU-tagállamok közé tartozik, amelyek költségvetési többlettel rendelkeznek. Szűkmarkúsága miatt azonban sokan kritizálták az ír kormányt, amely végül úgy döntött, hogy pénzt oszt a lakosság körében, alig fél évvel a választások előtt.

Az ír kormány pazar megélhetési programra költené el a sok uniós tagállam által irigyelt költségvetési többletét, hogy a nemrég hivatalba lépett Simon Harris miniszterelnök és kormánya a márciusi választások előtt növelje népszerűségét a választók körében.

Taoiseach Simon Harris Meets Polish PM After Key Talks In Kiev ír kormány
A Simon Harris vezette ír kormány a választások előtt óriási támogatási csomaggal növelné szavazói számát / Fotó: NurPhoto via AFP

Míg más nyugati gazdaságok súlyos költségvetési deficittel küzdenek, Írország államkasszája a multinacionális vállalatoktól származó adóbevételeknek köszönhetően úszik a pénzben, s várhatóan év végéig az Apple 13 milliárd eurós büntetése is befut.

Bár szeptember elején a kormány még azt fontolgatta, hogy a többletet elrakják ínségesebb időkre, az őket érő kritikák, illetve a közelgő választások miatt a hat hónapja hivatalban lévő Harris és kabinetje úgy döntött, hogy a pénzt saját népszerűségük erősítésére fogják elkölteni.

Az ír háztartások számára egy megélhetési programot indítanánk, amely jövedelemadó-csökkentést és állami támogatásokat is tartalmazna, különösen a lakásépítések és az energetikai fejlesztések esetében 

– nyilatkozta a miniszterelnök a Bloombergnek.

Írországban jövő márciusig választásokat kell tartani, s mivel ennek pontos ideje még nem ismert, a kormányzó Fine Gael pártnak sürgősen gondoskodnia kell a közelmúltban megszerzett, kiemelkedően magas népszerűségének megtartásáról és előnyének bebetonozásáról az ellenzéki Sinn Feinnel szemben.

Az ír kormány továbbra is óvatos

A költségvetési többletből elsősorban a választók legnagyobb, főleg a megélhetési költségekkel kapcsolatos aggályait próbálnák kezelni – ugyanakkor hatalmas új beruházásokra is szükség lenne a hosszú távú infrastrukturális problémák, például az ország lakáshiányának kezeléséhez.

A kedvező pénzügyi háttér ellenére azonban Dublin nem engedheti el a gyeplőt, és a tervezett népszerűségszerző kampány során is finoman kell bánnia az állami forrásokkal. Túl sok ösztönző intézkedés hirtelen bevezetésével ugyanis könnyen túlfűthetik a gazdaságot, ami visszaadná a lassan lefaragott infláció lendületét.

A költségvetés felügyeletét ellátó államháztartási tanács (IFAC) arra figyelmeztetett, hogy a kormánynak nem szabad „felesleges nyomást” gyakorolnia a gazdaságra, továbbá az adóbevételek bizonytalansága is kockázatot jelenthet:

2024-ben ugyanis mindössze tíz multinacionális cég adja az összes társaságiadó-bevétel felét – ha egy vagy több vállalat szedné a sátorfáját, az katasztrofális lenne az állam számára.

Harris és kormánya azonban egyelőre ünnepelhet, mivel a többlet és annak elköltése jókora lendületet adhat a pártnak, amely a szeptemberi közvélemény-kutatások szerint 55 százalékos támogatást élvez. Ez 17 százalékpontos növekedés májusi hatalomba lépésük óta, és a hamarosan bejelentendő intézkedések várhatóan tovább erősíthetik a Fine Gaelt.

Luxusprobléma: Írország nem tud mit kezdeni a milliárdeurós többletével

Míg más kormányok az államháztartási lyukakat próbálják befoltozni, Európa második leggazdagabb tagállama nem tud mit kezdeni a pénzével. S bár a közgazdászok szerint Írországnak ebből régóta várt fejlesztéseket és közberuházásokat kellene finanszíroznia, Dublin továbbra is takarékoskodni szeretne.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.