BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Izrael

Izrael készül az Irán elleni válaszcsapásra

Amerikai értesülések szerint a zsidó állam katonai és energetikai célpontokat készül megtámadni Iránban. Izrael válaszcsapásra készül.

Amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy Izrael leszűkítette a célpontokat az Irán e havi támadására adott lehetséges válaszlépésében a katonai és energetikai infrastruktúrára - írta a Reuters az NBC amerikai tévétársaság értesüléseire hivatkozva. 

Izrael
Izrael egyre erősebben támadja Dél-Libanont / Fotó: AFP

Izrael válaszolni fog 

A Közel-Keleten továbbra is nagy a készültség az egy éve tartó háború további eszkalálódása miatt; Izrael folytatja harcát az Irán által támogatott Hezbollah libanoni és a Hamász gázai csoportjai ellen. Teherán súlyos következményekkel fenyegette meg Izraelt, ha az iszlám köztársaságot támadás éri. Az izraeli erők már Bejrút városát is bombázzák.

Izrael többször is kijelentette, hogy válaszolni fog Irán október 1-jei rakétatámadására. Az iszlám állam megtorlásként indított válaszcsapást, Izrael gázai és libanoni katonai műveletei, valamint a Hamász és a Hezbollah számos vezetőjének meggyilkolása miatt. 

A zsidó állam megtorlásra készül, de egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy nukleáris létesítményeket célozna meg, vagy merényleteket hajtana végre

 - áll az NBC amerikai diplomáciai forrásokra hivatkozó hírében. Hozzáteszik azt is, hogy Izrael még nem hozott végleges döntést arról, hogyan és mikor fog cselekedni.

A Hezbollah felszámolása a cél Dél-Libanonban

Az Izrael és a Hezbollah fegyveresei közötti konfliktus egy évvel ezelőtt robbant ki, amikor a Hezbollah a gázai háború kezdetén rakétákat kezdett kilőni Észak-Izraelre. A helyzet az elmúlt hetekben súlyosabbá vált; az izraeli hadsereg közölte, hogy továbbra is a Hezbollah infrastruktúrájának felszámolása érdekében tevékenykedik Dél-Libanonban. 

Az elmúlt nap folyamán az IAF (a légierő) mintegy 200 Hezbollah-célra csapott le Libanonban és Dél-Libanonban, köztük terrorista sejteket, kilövőállásokat, páncéltörő rakétaállásokat és terrorista bázisokat támadtak

 - áll a hadsereg közleményében.
Izrael azt is közölte, hogy öt, Libanonból indított rakétát hatástalanítottak. Az izraeli hadsereg vasárnapi közleményében hozzátette, hogy egy tartalékos és egy tisztje súlyosan megsebesült a dél-libanoni harcok során, további katonák pedig könnyű vagy közepes sérüléseket szenvedtek. Az izraeli hadsereg azt is közölte, hogy elfogtak egy Hezbollah fegyveresét Dél-Libanonban, miután felfedeztek egy, a búvóhelyéhez vezető földalatti alagutat. 

Washington aggódik 

Izrael az elmúlt hetekben fokozta hadműveleteit, bombázva Dél-Libanont, Bejrút déli elővárosait és a Bekaa-völgyet, továbbá szárazföldi csapatokat küldött át a határon. Válaszul a Hezbollah a korábbiaknál nagyobb hatótávolságú rakétákat vetett be. 

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere Yoav Gallant izraeli védelmi miniszterrel folytatott szombati beszélgetésén "mélységes aggodalmának adott hangot" azokkal a hírekkel kapcsolatban, amelyek szerint az izraeli erők az elmúlt napokban az ENSZ békefenntartó állásait lőtték Libanonban. Csütörtök óta öt békefenntartó sérült meg három incidens során – közölte az UNIFIL békefenntartó misszió.


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.