BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor arra kéri az uniót, hogy várjon a befagyasztott orosz vagyontárgyakra vonatkozó tervével

Több vezető is felvetette a kérdést a magyar kormányfőnek a csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozón, de nem sok sikerrel. Orbán Viktor jelezte: a döntést az amerikai választás után lehet csak meghozni.

Orbán Viktor miniszterelnök megakadályozta az Európai Unió erőfeszítéseit az Oroszország elleni szankciórendszer módosítására. Az uniós büntetőintézkedéseket jelenleg félévente kell megújítani, de EU azt javasolja, hogy ezt a határidőt hosszabbítsák meg három évre. Orbán viszont nem támogatja módosítást.

EU Leaders Attend The European Council Summit
Orbán Viktor szerint a döntést csak az amerikai választás után lehet meghozni / Fotó: AFP

A Bloombergnek több forrás is elárulta: több vezető is felvetette a kérdést a magyar kormányfőnek a csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozón, de nem sok sikerrel. Mindez azért fontos, mert mintegy 280 milliárd dollárnyi orosz központi banki eszközt fagyasztottak be a nyugati országok, az eszközök túlnyomó többsége Európában található, ahol

évente mintegy 3-5 milliárd dollárnyi nyereséget termelnek. 

A G7 és az EU vállalta, hogy az év végéig 50 milliárd dollár hitelt nyújt Ukrajnának. A tervek szerint az EU és az Egyesült Államok egyenként mintegy 20 milliárd dollárt biztosítana, a fennmaradó összeget pedig Kanada, Japán és az Egyesült Királyság adná. A kölcsönöket a lekötött pénzeszközökből befolyt bevételekből fizetnék vissza.

Az amerikai tisztviselők szerint fennáll a veszélye annak, hogy a korlátozásokat jóval a kölcsönök visszafizetése előtt feloldják, emiatt úgy vélik, hogy szükséges a módosítás, vagy csak kevesebb pénzt tudnak adni. Orbán a megbeszéléseken jelezte: a döntést az amerikai választás után lehet csak meghozni.

A vitára akkor került sor, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Brüsszelben tartózkodott, hogy ismertesse az úgynevezett győzelmi tervét.

Orbán Viktor: Zelenszkij győzelmi terve több mint rémisztő

A miniszterelnök szerint három csatát vívnak meg csütörtökön. Meghallgatják Volodimir Zelenszkij győzelmi tervét, mely Orbán Viktor szerint több mint rémisztő.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.