BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor: Brüsszel bábkormányt akar ránk ültetni

A miniszterelnök a Millenárison, hatalmas tömeg előtt tartott beszédet. Orbán Viktor köszönetet mondott az árvízi védekezésben résztvevőknek. Elmondta, hogy 1956-ban a Duna után a történelem is kilépett a medréből. Most is erre készül, de Magyarország nem hagyja magát, nem engedi, hogy Brüsszel belesodorjon minket az orosz-ukrán háborúba. A magyarok nem akarnak ismét itt állomásozó szláv katonákat.

Október 23-a nemzeti ünnep Magyarországon. Az állami ünnepségre 10.30-tól a Millenáris Parkban került sor. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt. A kormányfő tavaly Veszprémben tartotta meg ünnepi beszédét, idén visszatért Budapestre.

Orbán Viktor
Orbán Viktor 2024. október 23-án a Millenárison / Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, Orbán 2023-as ünnepi beszéde a megemlékezés szavai mellett aktuálpolitikai témákat is érintett, ezek közül nem maradhatott el a bevándorlás és az orosz-ukrán háború sem. Egy éve ilyenkor azt mondta, hogy elsők voltunk, akik Európát védték a migrációtól, és elsők voltunk, akik békét javasoltak háború helyett, amellyel megmenthettük volna százezrek életét. Hozzátette: Magyarországnak régen úgy kellett táncolnia, ahogy Moszkva fütyült, de ez mára megváltozott. „Ha Brüsszel fütyül is, mi úgy táncolunk, ahogy akarunk, és ha nem akarunk, nem táncolunk. A nagy különbség az, hogy a Szovjetunió reménytelen volt, az Európai Unió még nem az” – jelentette ki akkor.

Árvíz, történelem, háború

Az idei ünnepi beszéd kezdetén köszönetet mondott a miniszterelnök: a szeptemberi árvíz során a védekezésben részt vevők áldozatos munkájáért. Kiemelte: Európában 24 halálos áldozatot szedett a pusztító ár, hazánkban ugyanakkor sikerült elkerülni a tragédiát.

A kormányfő elmondta, hogy nemcsak idén kellett megküzdenie országunknak árhullámmal,

1956-ban is volt árvíz, de akkor a Duna után a történelem is kilépett a medréből.

Azért tette ezt, mert a magyaroknak elege lett a szovjet elnyomásból. A magyar ugyanis nyakas nép, nem tűri az elnyomást, ezt '56-ban megmutatta a világnak. A szovjetek megértették akkor a leckét, a következő években visszavettek lendületükből, majd egy idő után hazamentek.

Orbán Viktor úgy látja, hogy a történelem most is ki akar lépni a medréből. A szomszédban lassan három éve zajló háború egyre elkeseredettebb, és egyre nő az esélye annak, hogy szétterjed.

Az elmúlt 70 évben nem álltunk ilyen közel a világháborúhoz.

A miniszterelnök kijelentette: a brüsszeli bürokraták reménytelen háborúba sodorták Európát, és az egész EU-t be akarják tolni a szomszédunkban zajló harcokba. A nyugati győzelmi terv lényege szerinte a konfliktus kiterjesztése, illetve Ukrajna meghívása a NATO-ba.

„Egy reggel arra ébrednénk, hogy újra keletről jött szláv katonák állomásoznának Magyarország területén. Mi ebből nem kérünk” – fogalmazott.

Orbán Viktor: magyarnak lenni annyit jelent, mint küzdeni

A kormányfő azzal folytatta, hogy Brüsszel nem szereti, hogy hazánk nem törik meg, számára a független magyar politika elfogadhatatlan, ezért meg akarja buktatni a kormányunkat és bábkormányt ültetni a nyakunkba. Erre szerinte már meg is van az emberük: az új ellenzék vezére már ott ül Brüsszelben, Manfred Weber oldalán.

Mindig voltak olyan honfitársaink, akik külföldi erőket hívtak be a magyarok ellen, akik Dávid és Góliát harcában Góliát oldalára álltak. Ők azonban elfelejtik a történet végét: Góliát mindig veszít, Dávid mindig győz. „Kun Béláék Bécsbe, Rákosiék Moszkvába menekültek, a mostaniak pedig Brüsszelbe fognak” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint magyarnak lenni annyit jelent, mint küzdeni – ez egyébként 1956 egyik legfőbb tanulsága is.

Nem tűrjük el, hogy újra bábállammá, Brüsszel vazallusává tegyék Magyarországot. Nem fog sikerülni nekik. Mi, magyarok újra meg fogjuk csinálni

– zárta beszédét.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.