BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megkérdeztük Nagy Mártont, hogy tervez-e adót csökkenteni a kormány – ezt válaszolta

Nagy Márton szerint korai még arról beszélni, hogy miképp csökkenthetik az adókat, legkorábban jövőre tudnak visszatérni a kérdésre. Hangsúlyozta, az Orbán-kormány az adócsökkentés kormánya.

„Az Orbán-kormány mindig is az adócsökkentés pártján állt, de a növekedés és a költségvetés állapota egyelőre ezt nem indokolja” ezt válaszolta a Világgazdaság kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a szaktárca által szervezett sajtóeseményen, ahol a tárcavezetőtől azt akartuk megtudni, hogy tervez-e bármilyen adót csökkenteni a kormány. Orbán Viktor miniszterelnök több mint két hete beszélt először arról, hogy a következő két-három évben elérheti az egymillió forintot a bruttó átlagfizetés Magyarországon, amire a vállalkozók úgy reagáltak, hogy ha erőltetett béremelést akar a kormány, azt el tudják fogadni, ám ez kizárólag az élőmunkaterhek jelentős csökkenésével érhető el.

adócsökkentés
Megkérdeztük Nagy Mártont, hogy tervez-e adót csökkenteni a kormány / Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Ezt korábban a most formálódó bérmegállapodás mintáját jelentő 2016-os bérmegállapodással sikerült abszolválni, akkor néhány év alatt 27,5 százalékról 13 százalékra mérséklődött a szociális hozzájárulási adó kulcsa. A jelentős adócsökkentésnek pedig érdemi szerepe volt abban, hogy hat év alatt 43 százalékkal nőttek a reálbérek.

Nagy Márton ennek kapcsán azt hangsúlyozta, egyelőre korai arról beszélni, hogy miképp csökkenthetik az adókat, szerinte legkorábban jövőre tudnak visszatérni a kérdésre. 

De nem zárta ki, hogy idővel ismét adócsökkentésre szánja el magát a kormány. Megjegyezte azt is, hogy a kormány mellett a munkaadóknak és a munkavállalóknak is megvan a maguk dolga ahhoz, hogy a magasabb bérek kigazdálkodhatók legyenek, és ne rogyjon össze tőlük a gazdaság. Szerinte a most vállalkozók a termelékenységük növelésével tudják ezt legjobban elérni, ezt szolgálja az egy hete bejelentett Demján Sándor Program.

Ahogy hétfőn megírtuk éppen ma mennek tárgyalni a munkaadók és a szakszervezetek a miniszterhez, találkozón a többéves minimálbér-megállapodás mellett a garantált bérminimum jövője is szóba kerülhet. A Világgazdaság úgy tudja, hogy a kormány letett arról, hogy néhány év alatt megszűnjön a szakmunkás-minimálbér, és helyét az ágazati bértarifa-megállapodások váltsák fel. Ezt támasztja alá a miniszter megjegyzése is a mostani eseményen, a két bérelem összeéréséről csak annyit mondott, hogy „ha összeér, akkor összeér”.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.