BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz-ukrán háború 975. napja – Putyin már nem is tagadja az észak-koreai katonák jelenlétét

Ukrajna szerint Kurszkban már fel is vették a harcot az észak-koreai katonákkal. Putyin nem reagált teljesen egyértelműen, amikor Észak-Korea beavatkozásáról kérdezték, viszont egyértelműen nem tagadott.

Vlagyimir Putyin meglehetősen sejtelmesen fogalmazott a BRICS-csúcstalálkozó zárásakor, amikor az Ukrajnába küldött észak-koreai katonákról kérdezték. Amikor azt mondták neki, hogy fényképes bizonyítékok vannak arról, hogy Ukrajna területén jelen van Észak-Korea hadserege, a következőt válaszolta: „A képek komoly dolgok, már ha vannak képek, akkor azok tükröznek valamit.”

Russian President Vladimir Putin addresses press conference at BRICS Summit in Kazan, Putyin már nem is tagadja az észak-koreai katonák jelenlétét
Putyin már nem is tagadja az észak-koreai katonák jelenlétét / Fotó: Anadolu via AFP

Putyin továbbá arról is beszélt, hogy Oroszország és Észak-Korea ratifikált egy kétoldalú katonai megállapodást is a már meglévő stratégiai együttműködésükön belül. Ezzel azokat a beszámolókat is alátámaszthatta, melyek szerint 3000 észak-koreai katona már jelen van Ukrajna területén – írja a The Independent. Putyin azt is hozzátette, hogy szívesen veszi Donald Trump amerikai elnökjelölt ajánlatát, miszerint véget vetne a háborúnak Ukrajnában. „Nekem úgy tűnt, hogy teljesen komolyan gondolja” – kommentálta Putyin a kijelentést.

Ukrajna szerint nem csak jelen vannak az észak-koreaiak, de Kurszkban már fel is vették velük a harcot.

A beszámolók szerint Észak-Korea 10 ezer katonát ígért Oroszországnak (egyesek szerint 12 ezret), beleértve több száz tisztet és három tábornokot, akiket különböző orosz bázisokon helyeznek el.

Putyin szerint Zelenszkij miatt nincs béke

Az orosz elnök szerint Ukrajna azért nem akar tárgyalóasztalhoz ülni, mert a konfliktus lezárása a hadiállapot feloldásához és elnökválasztáshoz vezetne. „A kijevi rezsim vezetői ezért inkább évekig eltolják a háború végét” – jelentette ki Putyin. Ezzel szemben az ukrán lakosság egyre nagyobb része gondolja úgy, hogy már véget kellene vetni a háborúnak, és a tárgyalóasztalnál kellene megoldást találni. Ukrajna egyharmada már azon a véleményen van, hogy minél előbb béketárgyalásokat kellene kezdeményezni, viszont vannak, akik mindezt csak a 2022-es vagy akár az 1991-es határok visszaállítása után akarják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.