BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Ukrajna harmada már tárgyalna a békéért Oroszországgal

Egy év alatt mintegy 14 százalékkal nőtt azoknak az ukrán lakosoknak a száma, akik támogatják az orosz–ukrán béketárgyalásokat. Így már Ukrajna lakosságának harmada szorgalmazná, ha a háborút a tárgyalóasztalnál, nem a csatatéren zárnák le.

Növekszik azoknak az ukrán polgároknak a száma, akik úgy gondolják, le kellene ülni tárgyalni Oroszországgal. Ukrajna lakosságának mintegy 35 százaléka szerint a béke elérésének az a hatékony módja, ha a két fél leül a tárgyalóasztalhoz és ezt nem kellene tovább halogatni. A Razumkov Központ felmérése szerint a megkérdezett lakosság 48 százaléka viszont nem ért egyet ezzel.

Egyre nő azoknak a száma, akik szerint Ukrajna és Oroszország a tárgyalóasztalnál tud végetvetni a háborúnak
Egyre nő azoknak az ukránoknak száma, akik szerint Ukrajna és Oroszország a tárgyalóasztalnál tud véget vetni a háborúnak / Fotó: AFP

A felmérés szerint 2023 szeptemberében és októberében a megkérdezettek 21 százaléka gondolta úgy, hogy az Oroszországgal való tárgyalás „hatékony módja a béke elérésének”, míg 63 százalékuk nem értett egyet ezzel az állítással. 

Egy év alatt 14 százalékkal nőtt a béketárgyalásokat pártolók száma. 

Növekedett azok aránya is, akik egyetértenek azzal, hogy az Oroszországgal való tárgyalást csak azután kellene folytatni, miután csapataikat a 2022. február 23-i állapot szerinti frontvonalra szorították vissza – az arányuk 25 százalékról 37 százalékra nőtt. Ugyanakkor kevesebben gondolják úgy, hogy a tárgyalásokat Oroszországgal csak azután kellene folytatni, hogy a csapataikat az 1991-es határokra visszaszorították: az arányuk 61 százalékról 49 százalékra csökkent, míg azoké, akik nem értenek egyet, 24 százalékról 29 százalékra nőtt – írja az ukrán Pravda.

A felmérés szerint 

a legtöbb nyugat-ukrajnai (61 százalék) egyetért az 1991-es határok visszaállításával, 

a közép-ukrajnai lakosság relatív többsége (47 százalék), valamint a kelet-ukrajnaiak többsége (49 százalék) is így gondolja. Utoljára augusztusban röppent fel annak a híre, hogy Ukrajna és Oroszország küldöttségeket küldött Katarba, hogy tárgyalásokat folytassanak egy, a háború menetében mérföldkőnek számító megállapodásról. Ezt viszont Moszkva egyértelműen cáfolta.

Tízezer észak-koreai katona érkezhet Oroszországba

Észak-Korea 3 ezer katonát küldött Oroszországba, hogy támogassa Moszkvát az Ukrajna elleni háborúban, és később további ezrek csatlakozhatnak hozzájuk – számolt be róla szerdán a dél-koreai kormány, miután a nemzeti hírszerző ügynökség tájékoztatta őket erről. Ez a korábban becsült létszám duplája.

Phenjan összesen körülbelül tízezer katonát ígért Oroszországnak, akiknek az áthelyezése a tervek szerint decemberre fejeződik be. A dél-koreai hírszerzés úgy tudja, hogy az észak-koreai katonákat hajóval szállították az oroszokhoz.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.