BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Júliustól eltörli a kötelező akciózást a kormány

Az infláció elleni harcban több piacszabályozó eszközt is bevetett a kormány. A kötelező akciózás július elsejétől megszűnik, azonban az online árfigyelő rendszer továbbra is velünk marad.

A kormánynak sikerült leszorítania az inflációt, emiatt 2024. július 1-jétől megszűnik a kötelező akciózás – írta keddi közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A tárca tájékoztatása szerint a kötelező akciózással sikerült a letörni, majd alacsony szinten tartani az inflációt. Az NGM kiemelte, hogy az intézkedés elérte célját, így a következő hónap első napjától kivezetésre kerül, azonban a kiskereskedelmi árverseny fenntartása és élénkítése érdekében továbbra is működtetni fogják az online árfigyelő rendszert.

20230601 Békéscsaba illusztráció Kötelező akciózás a boltokban. Húsz élelmiszer-termékcsoportnál kötelező a bolti, legalább tíz százalékos akciózás Békésben is.Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap
Július elsejétől megszűnik a kötelező akciózás, azonban az online árfigyelő marad / Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap (illusztráció)

A minisztérium felidézte, hogy a kötelező akciózást a kormány az inflációs sokk leküzdése, a családok és a nyugdíjasok védelme érdekében 2023. június 1-jétől a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatára vezette be. Még az év augusztusában az egymilliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozó, kötelező akciózás mértékét a kabinet a másfélszeresére emelte, és jócskán kibővítette az érintett termékkört.

A rendelkezés értelmében a kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében – az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest – 10 százalékról legalább 15 százalékra emelkedett. Továbbá a kötelező akciózási szabályok kiterjesztésre kerültek a korábbi 8 árstopos termékfajtára, amelyeket beszerzési áron, illetve ezek közül heti rendszerességgel legalább 2 termékfajta esetében valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kellett kínálni.

Az intézkedések következtében olyan alapvető élelmiszer-kategóriák termékeit vásárolhatták meg a fogyasztók lényegesen olcsóbban, mint például a baromfihús, a tej, a tejföl és helyettesítői, a sajt, a kenyér, a péksütemények, a száraztészta, a rizs, a friss gyümölcs és a friss zöldség.

A kötelező akciózás rendszere hatékony és eredményes volt, az online árfigyelővel együttesen érdemben járult hozzá, hogy a kormány először letörje és egy számjegyűre csökkentse az inflációt, majd azt alacsony, négy százalék körüli szintre szorítsa vissza.

A kötelező akciózás és az online árfigyelő mindemellett kíméletlen versenyt generált a kiskereskedelemben. Ennek eredményeképpen az élelmiszer-infláció éves alapon az elmúlt hónapokban 1 százalékra esett vissza, sőt májusban az előző hónaphoz mérten csökkent az élelmiszerek ára.

A kormányzat az inflációs folyamatokat, illetve a kapcsolódó intézkedésrendszert vizsgálva megállapította, hogy a kötelező akciózás elérte célját, azonban a kiskereskedelmi szereplők közötti fokozott versenyt továbbra is fenn kell tartani, mert az a családok érdekeit szolgálja. A kabinet ezek alapján arról döntött, hogy 2024. július 1-jétől kivezeti a kötelező akciózást, míg a verseny támogatása érdekében folytatja az online árfigyelő rendszer működtetését, amely elérhető az Árfigyelő oldalon.

Kötelező akciózással fogják satuba az inflációt a szomszédban is

Folytatják az infláció elleni harcot Szerbiában, magyaros módra újabb kategóriákkal bővítették március végén az olcsóbban árusítandó terméket körét.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.