Elárverez a Christie’s egy palack bordói bort, amely a Föld körül keringve több mint egy évet töltött a Nemzetközi Űrállomáson egy tudományos kísérlet részeként, az aukciós ház szerint ínyenceknek a különleges nedű akár egymillió dollárt is megérhet.
A Petrus 2000 egyike annak a tizenkét palack francia bornak, amely januárban tért vissza a Földre az űrállomásról.
A tudományos kísérlet része annak a hosszabb távú erőfeszítésnek, hogy a Földön lévő növényeket ellenállóbbá tegyék a klímaváltozással és a betegségekkel szemben azáltal, hogy újfajta stressznek teszik ki őket.
Március végén 12 borszakértő a bordeaux-i borkutató intézetben vakon tesztelte az egyik űrben járt palack tartalmát együtt a borpincében maradt, ugyanazon évjáratúakkal. Megállapították, hogy a súlytalanság nem rontott a bor minőségén, hanem jobban érlelte azt.
Tim Tiptree, az aukciósház bor- és szeszesital-részlegének nemzetközi igazgatója szerint a világűrt megjáró bor „páratlan környezetben” érlelődött.
Egy nagyon harmonikus bor, amely képes arra, hogy fenségesen érlelődjön, ezért választották ezt a tudományos kísérlethez. Nagyon biztató, hogy pompás ízű volt, amikor visszaérkezett a Földre
– hangsúlyozta.
A tudományos kísérletet a Space Cargo Unlimited luxemburgi startup szervezte. Az aukció bevételéből további ilyen kutatásokat fognak finanszírozni. Az aukciós tételben szerepel egy Földön érlelt Petrus ugyanabból az évjáratból, hogy a majdani vevő össze tudja hasonlítani az ízüket, ha úgy döntene, hogy felbontja a palackokat.
Ugyanezt tették márciusban a borszakértők is. Jane Anson, a The Decanter borászati folyóirat szakírója úgy fogalmazott, hogy a Földön maradt bor íze „fiatalabb” volt, mint azé, amely megjárta a világűrt.
Az, amelyik a Földön maradt, nekem egy kicsit fanyarabb, egy kicsit tanninosabb és egy kicsit fiatalabb volt. Az űrben jártnak a tanninjai lágyabbak voltak, jobban kijött egy virágos íz.
A bor érlelési folyamatának kémiai és biológiai elemzése lehetővé teszi a tudósok számára, hogy megtalálják a módot jó évjáratok mesterséges érlelésére. Szőlővesszőket is vittek a kísérletben az űrállomásra, amelyek nemcsak túlélték az utat, de gyorsabban nőttek, mint a Földön maradt társaik, annak ellenére, hogy kevesebb fényt és vizet kaptak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.