BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ráijesztett az üzleti szférára a kormányválság

Veszélyeztetheti Románia jelenleg negatív kilátású adósbesorolásának javítását a bukaresti kormánykoalíció felbomlása a Fitch Ratings szerint. A romániai gazdasági-üzleti szektor is rossz szemmel figyeli az egy hete dúló kormányválságot, amely jelentősen megakaszthatja a beígért reformokat. 

Nagy aggodalommal követik az üzleti élet szereplői Romániában a kormányzó alakulatok között kirobbant, a tavaly decemberben hivatalba lépett jobbközép kabinet bukásával fenyegető konfliktust, amely egybehangzó vélemények szerint keresztbe tehet a pandémia közepette újjáéledő gazdaságnak.

Bukarestben azt követően alakult ki kormányválság, hogy Florin Cîţu liberális miniszterelnök a hárompárti koalíció középső alakulata, az USR-PLUS ellenkezése dacára határozott egy tízmilliárd eurós költségvetésű településfejlesztési terv életbe léptetéséről, sőt menesztette a pártszövetség által delegált igazságügy-minisztert. Emiatt az USR-PLUS valamennyi tárcavezetője felállt a bársonyszékéből, az alakulat pedig a parlamentben csütörtökön bizalmatlansági indítványt terjeszt elő, és a kormánybuktatási kezdeményezés megszavazására nagy esély mutatkozik, várhatóan szeptember végén. Romániai üzletemberek népes csoportja az előre hozott választásokat is kockáztató krízis hatására kétségbeesett hangvételű levélben fordultak az államelnökhöz, arra kérve Klaus Johannist, hogy a koalíciós pártokkal egyeztetve 

hozza vissza a stabilitást és a politikumba vetett bizalmat.

Fotó: Bloomberg

A több mint kétszáz vállalkozó által aláírt levélben rámutatnak arra, hogy a tavaly decemberi választások óta eltelt közel egy év alatt nem történtek jelentős előrelépések a beígért reformok terén, sőt, ami elkezdődött, annak a végrehajtását is meddő politikai csatározások akadályozzák. Az üzleti szféra képviselői felsorolják, hogy legfőbb várakozásaik között szerepel az Európai Unió által finanszírozott országos helyreállítási és rezilienciaépítési terv professzionális végrehajtása, a bürokrácia felszámolása, a közigazgatás digitalizációja, az oktatási rendszer korszerűsítése, valamint a koronavírus-járvány hatékony kezelése. Utóbbiban Románia jó kezdés után erősen visszaesett, az oltási hajlandóság igen alacsony, ahogy a védettséget elnyerő emberek aránya alapján is az unió sereghajtói közé csúszott le az ország.

„A kormány tavaly decemberi beiktatásán ön által vázolt ígéretek beteljesületlenek maradnak, mivel a most körvonalazódó elhúzódó politikai válságnak nem látszik a megoldása, emiatt nem lehet semmit fenntartható módon építeni” – figyelmeztetnek a romániai üzletemberek.

Reagált a bukaresti válságra a Fitch Ratings is, amely szerint veszélybe kerülhet Románia jelenleg negatív kilátású adósbesorolásának javítása. 

A nemzetközi hitelminősítő arra figyelmeztet, a kormánykoalíció felbomlása esetén bizonytalanná válik az egészségügy, a közalkalmazotti bérek, a nyugdíjak és az igazságszolgáltatás reformja, és elhúzódhat az országos helyreállítási terv eredetileg szeptember végére várt brüsszeli jóváhagyása is. Emlékeztet arra hogy a jobbközép kormány ambiciózus reformokra készült annak érdekében, hogy a GDP-arányos deficitet a 2020-as 9,3 százalékról 2024-re 3 százalék alá csökkentse. 

A reformok gyakorlatba ültetésének elmaradása azonban az államadósság tervezettnél gyorsabb növekedéséhez és az adósbesorolás rontásához vezethet. Románia adósosztályzata a Fitchnél jelenleg BBB–, ami a befektetésre ajánlott kategória legalacsonyabb szintjének felel meg. Egy esetleges, bóvli kategóriába való visszasorolással rengeteget veszíthet az ország, hiszen romlana a tőkevonzó képessége és a külföldiek beruházási hajlandósága, a presztízsveszteségről már nem is beszélve.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.