BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pentagon: Putyin bedobhatja az atomkártyát, ha sarokba szorítják

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma szerint az orosz elnök atomfegyverek bevetésével is fenyegetőzhet, ha nem éri el céljait.

Putyin atomfegyverek bevetésével is fenyegetheti a nyugati országokat, ha Ukrajna katonai ellenállását nem tudja megtörni, mielőtt az orosz hadsereg hagyományos emberereje és eszközállománya kimerül – írja a Bloomberg az amerikai védelmi minisztérium hírszerzésére hivatkozva. A Pentagon szerint

Oroszország minden bizonnyal egyre nagyobb mértékben fog a nukleáris elrettentő erejére hagyatkozni, hogy a Nyugatnak ezzel üzenjen, és erőt mutasson mind befelé, az orosz közönségnek, valamint kifelé, a nemzetközi közösségnek is.

A Pentagon szóvivője  szerint bár Moszkva hangoztatja, hogy keresi a diplomáciai megoldást, de közben folyamatosan ágyúzza az ukrán városokat. John Kirby szerint ez egyértelmű jelzi, hogy a Kreml elkötelezett a katonai műveletek folytatása mellett.

Az amerikai képviselők csütörtökön nagy többséggel mondtak igent arra, hogy megszakítsanak minden kereskedelmi kapcsolatot Oroszországgal. A Kongresszus alsóháza 424 szavazattal támogatta, 8 nem ellenében a javaslatot, amely alapján Kubával és Észak-Koreával hasonló státuszba sorolják Oroszországot. Ez lehetővé teszi a washingtoni kormányzat számára, hogy drasztikusan megemelje az orosz árukra kivetett vámot, jóval nagyobbat annál, mint amit a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tagországaival szemben alkalmaz.

Joe Biden amerikai elnök Szent Patrik napján, 2022. március 17-én a Fehér Ház Ovális Irodájában.
Fotó: Nicholas Kamm / AFP

 

Biden Kínát is felelősségre vonná

Az amerikai elnök pénteken telefonon egyeztet Hszi Csin-pinggel az orosz-ukrán háborúról – közölte Antony Blinken. Az amerikai külügyminiszter elmondta: Joe Biden kínai államfő értésére adja, hogy "meglesz az ára" annak, ha támogatják Oroszországot. Azt javasolja majd a kínai elnöknek használja befolyását Putyinnál arra, hogy

megvédje a nemzetközi szabályokat és alapelveket.

A két politikus utoljára tavaly novemberben beszélt egymással.

Blinken újságíróknak elmondta: attól tartanak, Kína katonai segítséget nyújthat Oroszországnak. Mind Moszkva, mind Peking tagadja, hogy ilyen kérés elhangzott volna. 

Az Egyesült Államok nyakig benne van a háborúban

Az Egyesült Államok proxy-háborút vív Ukrajnában Oroszországgal, ha bevallja, ha nem – jelentette ki Leon Panetta a Bloomberg televízióban. Az Obama-kormányzat védelmi minisztere szerint minden katonai támogatást meg kellene adni az ukránoknak. Azt nem határozta meg, hogy milyen jellegű katonai segítséget kellene nyújtania az Egyesült Államoknak. 

A diplomáciával semmire sem megyünk, amíg nem mi vagyunk előnyben. Ezt pedig, őszintén, úgy érhetjük el, hogy bemegyünk, és megöljük az oroszokat 

– hangsúlyozta Panetta, aki korábban a CIA elnöke is volt.

A Kreml csütörtökön napközben közölte: nem igazak azok az állítások, melyek szerint előrelépés történt a békemegállapodás irányába. Dimitrij Peszkov elnöki szóvivő Kijevet hibáztatta, amiért nem értek el eredményeket, és közölte: a tárgyalások folytatódnak. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.