BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beszakadt az ukrán gazdaság, a dolgozók bére is elillan

Jövőre viszont már növekedést várnak.

Ukrajna hazai összterméke (GDP) várhatóan 33,4 százalékkal csökken az idén az orosz agresszió következtében az ország jegybankjának pénteken ismertetett előrejelzése szerint. A központi bank azzal számol, hogy a folyó harmadik negyedévben a gazdaság teljesítménye 37,5 százalékkal esik vissza éves összevetésben, miután a második negyedévben 39,3 százalékkal, az első negyedében pedig 15,1 százalékkal csökkent a GDP. A jelentés összeállítói 31 százalékos év végi inflációval számolnak a múlt év végi 10 százalék után. A jegybank jövőre viszont már 5,5 százalékos gazdasági növekedést vár. Az ukrán GDP tavaly 3,4 százalékkal nőtt, miután 2020-ban 4 százalékkal csökkent.

Economic crisis impact of Russian invasion of Ukraine concept. Stacked coins, graph falling down and battle tank on wooden table background copy space. War effect to world economy.
Fotó: Shutterstock

Közben a Kiszó hírportál arról számolt be, hogy a magánszektorban a háború előtti szinthez képest 25-50 százalékkal csökkentek a fizetések Ukrajnában. A jegybankra hivatkozva írják, hogy a nominális bérek 12 százalékkal estek vissza, ami reálértékben (az infláció következtében) 27 százalékos zuhanás.

A továbbiakban, a gazdaság helyreállítása eredményeként, egyre több lesz a munkalehetőség, ennek megfelelően – már 2023-ban – a nominális bérek gyorsan fognak emelkedni, s meghaladják a háború előtti szintet. Mindemellett, figyelembe véve az infláció mértékét, a reálbérek még 2024-ben sem érik el a háború előtti szintet – áll a jegybank meglehetősen optimista beszámolójában.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.