BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Először kerül ázsiai-amerikai személy egy dollárérmére

Az amerikai nőket fizetőeszközökre juttató program keretében jövő héten keddtől Anna May Wong ázsiai-amerikai színésznő is látható lesz a negyeddollároson.

Az amerikai pénzverde első alkalommal szerepeltet ázsiai-amerikai személyt a dolláron. A jövő héten kedden kibocsátásra kerülő érmén Anna May Wong színésznő szerepel, jellegzetes frufrujával és hosszú körmökkel, az American Women Quarters Program keretében – írta az amerikai pénzverde közleménye alapján a Reuters.

Anna May Wong
Fotó: Paramount Pictures

„Anna May Wong kemény munkája, elszántsága és tehetsége mellett az arca és kifejező gesztusai voltak azok, amelyek igazán megragadták a filmek közönségét, ezért ezeket az elemeket szerettük volna megjeleníteni a fizetőeszközön” – foglalta össze Emily Damstra, a pénzverde tervezője, aki aktívan közreműködött az érme elkészítésében.

A színésznő 1905-ben született Los Angelesben Wong Liu Tsong néven. Első szerepét 1919-ben, 14 évesen kapta meg mint statiszta a Vörös lámpás című filmben. Első főszerepét 1922-ben, 17 évesen A tenger vámja című filmben játszotta. Pályafutása során több mint 60 filmben szerepelt. Ő lett az első ázsiai-amerikai főszereplő egy amerikai televíziós sorozatban, a The Gallery of Madame Liu-Tsong című szériában 1951-ben.

Sikerei ellenére Wongnak Hollywoodban gyakran kellett rasszizmussal és ázsiaiellenes diszkriminációval is szembesülnie, nemegyszer elutasításban részesült, és kevesebb pénzt kapott ugyanazért a produkcióért, mint pályatársai. Emiatt is próbált szerencsét filmszínészként Európában is. Londonban és New Yorkban színházakban is játszott. Wong 1961-ben halt meg.

Az amerikai nőket megjelenítő negyeddolláros-programunk ötödik érméje Anna May Wong előtt tiszteleg, aki bátor szószólója volt az ázsiai-amerikaiaknak, a színészszakmában és azon túl is

– nyilatkozta Ventris Gibson, a pénzverde igazgatója.

Korábban kapott már érmét Maya Angelou írónő és polgárjogi harcos, valamint Sally Ride, az első amerikai nő, aki az űrbe jutott.

Megjelentek a III. Károlyt ábrázoló új pénzérmék

A Királyi Pénzverde bemutatta az új, immár III. Károly királyt ábrázoló 50 pennys és 5 fontos fémpénzeket. Az érmék hátoldalán emléket állítanak II. Erzsébet királynő életének és uralkodásának. A pénzverde közölte, hogy a két uralkodót ábrázoló fémpénzek egymás mellett lesznek forgalomban. Emellett a papírpénzeket ezen a hétvégén bevonják, így minden brit polgárnak fel kell keresnie egy bankot, hogy beválthassa a régi papírpénzét.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.