BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön az extraprofitadó a horvátoknál

Az új adónem minden olyan vállalatot érint, amely 300 millió kunát (16,1 milliárd forint) meghaladó bevétellel rendelkezik, és az idén az elmúlt négy év átlagos nyereségét több mint 20 százalékkal felülteljesítette.

A horvát parlament pénteki rendkívüli ülésén 96 igen szavazattal 37 ellenében megszavazta az extraprofitot termelő nagy horvát vállalatok megadóztatásáról szóló törvényt – közölte a horvát közszolgálati televízió.

Kuna, euró
Fotó: Shutterstock

Az új adónem minden olyan vállalatot érint, amely 300 millió kunát (16,1 milliárd forint) meghaladó bevétellel rendelkezik, 

és az idén az elmúlt négy év átlagos nyereségét több mint 20 százalékkal felülteljesítette.

Az adó alapja az elmúlt négy év átlagprofitja plusz 20 százalék feletti nyereség, mértéke 33 százalék.

Már meg lehet vásárolni a kezdő eurószettet Horvátországban

Horvátország 2023. január 1-jétől az eurózóna tagja lesz, törvényes fizetőeszközzé válik az euró. Az országban már minden üzletben fel kell tüntetni a termékek árát kuna mellett euróban is. A horvát euró hivatalos indulása előtt, december elsejétől már lehet vásárolni kezdő eurókészletet. A csomag tartalma 33 darab euróérme, különböző címletekre bontva.

Egyszeri adónemről van szó, az ebből befolyó összeget pedig elsősorban a végső fogyasztók, ezen belül is a veszélyeztetett háztartások energiaköltségeinek csökkentésére fordítja a kormány.

A parlament külön napirendi pont alatt szavazott a munkatörvény módosításáról is, amely számos változást hoz a jövőben, egyebek között 50 százalékkal megnövelik az alapbért vasárnap vagy munkaszüneti napokon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.