BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy volt az igény az új autóra idén novemberben

A regisztrált új személyautók számának egész éves csökkenése után novemberben javítani tudott az adat az Európai Unióban. A tizenegyedik hónapban 16,3 százalékkal több új autó került az utakra az unióban. A novemberrel záródott 11 hónap alatt az EU egészében 6,1 százalékkal kevesebb új autó került forgalomba. Az idén leginkább a Volkswagen futott, a legkevesebb modellt pedig a Ladából adták el.

Idén novemberben 16,3 százalékkal emelkedett az utakra került új személygépjárművek száma az Európai Unióban – írta közleményében az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA). Idén negyedik alkalommal nőtt ez az adat. Októberben viszont kevesebb mint 830 ezer új autó került forgalomba. A koronavírus-járvány előtti 2019-es év októberében egymillió új autót regisztráltak ebben a hónapban.

New cars from Volkswagen, 13 February 2019, Lower Saxony, Burgdorf: A car transporter with new Volkswagen cars of the Tiguan and Touran models travels along the B3 federal highway (slow shutter). Following a strong 2018, Volkswagen's core brand VW Passenger Cars delivered significantly fewer cars in January. Worldwide, 515,500 vehicles were delivered to customers in that month - 3.4 percent less than in the same month last year, as the company announced on February 13, 2019. Photo: Raphael Knipping/dpa (Photo by Raphael Knipping/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az unió szinte minden országa hozzá tudott járulni a novemberi növekedéshez. A négy legnagyobb piacon is nagymértékű volt a bővülés:

  • Németország: plusz 31,4 százalék
  • Olaszország: plusz 14,7 százalék
  • Spanyolország: plusz 10,3 százalék
  • Franciaország: plusz 9,8 százalék

Magyarországon szinte stagnált a novemberi adat. A 2021-es 9495 regisztrált új autó után idén 9500 új kocsi került forgalomba. Ez mindössze 0,1 százalékos bővülés. Az ACEA adatai szerint 

a novemberben záródott 11 hónapban Magyarországon 103 524 volt a regisztrált új autók száma, ami az előző évhez képest 8,5 százalékos visszaesésnek felel meg.

Egyre kevesebb haszongépjárművet regisztrálnak az EU-ban – újabb szög a gazdasági növekedés koporsójában

Októberben tovább csökkent az új haszongépjárművek regisztrációja az EU-ban, a 3,5 tonnás vagy annál könnyebb furgonok értékesítése esett vissza, míg a nehezebb járművek iránti kereslet kismértékben nőtt. A trend Magyarországon is megfigyelhető.

2022-ben a januártól novemberig tartó 11 hónapban az új személygépkocsik regisztrációja az Európai Unióban 6,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Bár az utóbbi hónapokban voltak pozitív időszakok ezen a területen, de ez sem tudta kompenzálni a január és július között tapasztalható tartós csökkenést. Összességében az idén a legfontosabb piacokon mindenhol csökkent a forgalomba kerülő új autók száma a blokkban. Az olaszoknál 11,6 százalékkal kevesebb gépjármű került az utakra, a franciáknál pedig 8,7 százalékkal esett vissza az adat. Spanyolországban összesen 4,4 százalékkal kevesebb volt az új autók regisztrációja, a németeknél pedig 2,4 százalékos a csökkenés az idén.

Az egyes autók közül a Volkswagenekből fogyott a legtöbb idén novemberben. 

Ebben a hónapban az Európai Unióban majdnem 94 ezer új Volkswagen került az utakra. A Volkswagent követi a Renault több mint 50 ezer új autóval, a harmadik helyre pedig a Peugeot került 46,5 ezer eladott kocsival. A Volkswagenek egész évben jól fogytak az unióban, összesen 919 ezer modell került belőlük forgalomba. 

2022 eddigi részében a legkevesebb autót a Lada adta el, összesen 725 darabot 11 hónap alatt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.