BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak vánszorog a dél-koreai tigris

A külkereskedelemtől nagyban függő dél-koreai GDP a vártnál kissé nagyobb mértékben bővült az első negyedévben, a kilátások azonban nem túl biztatók a lassuló világgazdaság miatt.

A dél-koreai GDP a várt 0,2 helyett 0,3 százalékkal bővült az előző három hónaphoz képest az első negyedévben az október és december közötti 0,4 százalékos zsugorodás után. Éves bázison viszont rosszabbul teljesített a vártnál, az előző negyedévi 1,3 százalék után és a várt 0,9 helyett csupán 0,8 százalékos a növekedés.

Dried yellow corvinas hang at a stall in Jeonju New Joongang Market ahead of Lunar New Year in Jeonju, Jeollabuk Province, South Korea, on Saturday, Jan. 21, 2023. South Korean policymakers should consider the impact on the economy and financial stability of their efforts to rein in inflation, according to central bank Governor Rhee Chang-yong, signaling a recalibration as a tightening cycle winds down.
A fogyasztás hajtotta a növekedést.
Fotó:  SeongJoon Cho / Bloomberg via Getty Images

Bár a világ tizedik legnagyobb gazdasága ezzel elkerülte a recessziót, a kilátások nem túl biztatók. Dél-Korea ugyanis nagyban függ a külkereskedelemtől, az export azonban gyengül a világgazdaság lassulása miatt. A Reuters által megkérdezett közgazdászok ezért az első negyedévi teljesítményt csak technikai visszapattanásként értékelik. 

A részletes adatokból nem látom az erő jelét a gazdaság jövőbeli útját illetően

 – értékelte Oh Szukte, a Societe Generale Securities szöuli közgazdásza, aki ennek ellenére fenntartja az előrejelzését, hogy 2023 egészében 0,8 százalékos növekedés várható.
Az első negyedévben elsősorban a magánfogyasztás segítette a gazdaságot 0,5 százalékos bővüléssel, míg a tőkebefektetések négyszázalékos visszaeséssel rontották a gazdasági növekedést. Az export 3,8, az import 3,5 százalékkal emelkedett.

Inside Seil Electronics Co. Plant Ahead Of Korea Industrial Production Numbers
Az év második felében az informatikai szektor és Kína fellendülése segít.
Fotó: Bloomberg

Sok a külső és belső bizonytalanság is, de a jegybank előrejelzése szerint az informatikai szektor, valamint a kínai gazdaság fellendülése valószínűleg lendületet ad az országnak az év második felében. A Bank of Korea ennek ellenére elismeri, hogy 

az idei gazdasági növekedés gyengébb lesz a korábbi 1,6 százalékos előrejelzésénél.

A jegybank 2021 vége óta 300 bázisponttal emelte az alapkamatot, de az egymást követő második ülésén változatlanul hagyta azt, és közgazdászok most arra számítanak, hogy nem várható további emelés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.