BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A thaiföldi kormányfő is keresi Elon Musk kegyeit

Az ázsiai ország támogatja az elektromos járművek gyártóit és vásárlóit is.

Szretta Tavizin újonnan kinevezett thaiföldi kormányfő az ENSZ Közgyűlésre utazott New Yorkba, de kihasználta az alkalmat, hogy egyeztessen Elon Muskkal, a Tesla vezetőjével az elektromosautó- (EV) piacról.

Thaiföld az EV-gyártáshoz és -vásárláshoz is ad támogatást.
Fotó: BYD Thailand / Facebook

Thaiföld Ázsia negyedik legnagyobb autó-összeszerelő központja, a kormány az elektromos autók és az akkumulátorok gyártásához is támogatást nyújt, valamint adókedvezményeket ad a vásárlóknak is, hogy megőrizze központi szerepét.

„Alig várjuk a további tárgyalásokat” – írta a megbeszélésről a miniszterelnök az X platformon. 

Az egyeztetésen azonban az autóipar mellett szóba került Musk többi vállalata, a SpaceX és azon belül a Starlink is.

A thaiföldi kormány közleménye szerint a videókapcsolaton keresztül lebonyolított tárgyaláson Szretta megerősítette, hogy kész befektetéseket támogatni a meglévő kereteken belül. „A Tesla dicsérte a thaiföldi humán tőkét, amely alkalmas a befektetésre” – idézte a közleményt a Reuters.

Thaiföldön üzemet működtet az autógyártók közül többek között a Toyota és a Honda. Az országban évente mintegy 1,5-2 millió járművet gyártanak, amelyeknek mintegy felét exportálják. Thaiföld azonban Peking segítségével akar az elektromosautó-gyártás regionális központja is lenni.

Thai Prime Minister Srettha Thavisin arrives for his first official cabinet meeting at Government House in Bangkok, Thailand, 13 September 2023. (Photo by Anusak Laowilas/NurPhoto) (Photo by Anusak Laowilas / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Az új thaiföldi kormányfő alig várja, hogy tovább egyeztessen Muskkal.
Fotó: Anusak Laowilas / AFP

Az elektromos járművek folyamatosan teret nyernek Délkelet-Ázsiában, ahol a japán autógyártók dominálnak. A Counterpoint Research adatai szerint a második negyedévben a régióban az összes személygépkocsi-eladás 6,4 százalékát tették ki az EV-k, szemben az első negyedévi 3,8 százalékkal.

A regionális EV-eladások mintegy fele Thaiföldről származik, majd Vietnám és Indonézia következik, ahol nagy fölénnyel vezetnek a kínai autógyártók, például a BYD.

A Thaiföldön is népszerű Tesla tavaly indított modelleket a növekvő piacon, de a délkelet-ázsiai eladások csak a Tesla globális forgalmának 1 százalékét teszik ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.