BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Példátlan mélységbe zuhant a német építőipar

Fokozódik a német építőipar válsága: a cégek 44 százaléka nem kapott elég megrendelést augusztusban, míg az építőipari projektek ötödét fagyasztják vagy visszamondták. A háttérben a magas hitel- és anyagköltségek húzódnak meg.

Tovább mélyült a német építőipar válsága, egyre több cég szembesül nehézségekkel. Augusztusban a vállalatok 44,2 százaléka számolt be megrendeléshiányról, ami egy évvel korábban csak 13,8 százalék volt a müncheni székhelyű Ifo gazdasági intézet felmérése szerint. 

A német építőipar egyre rosszabb számokat produkál.
Fotó: ODD ANDERSEN / AFP

Az ágazatban működő vállalatok bő tizede küzd pénzügyi nehézségekkel, ami több mint 30 éve a legmagasabb arány.

Csúcsra emelkedett azoknak a cégeknek a száma is, amelyek projektjeit törölték: a megrendelők 20,7 százaléka lépett vissza a megvalósítástól, ami magasabb a júliusi 18,9 százaléknál.

A lakossági építkezések lemondása új csúcsra ért, a felmérés 1991-es kezdete óta nem láttunk ehhez hasonlót

– magyarázta Klaus Wohlrabe, a kedden nyilvánosságra hozott jelentés egyik készítője a Reutersnek. Szerinte sok az olyan projekt, amely 2022 elején még nyereséges volt, manapság pedig már nem életképes az építési költségek és a kamatok gyors emelkedése, valamint az állami energiatámogatások visszanyesése miatt.

Az Ifo felméréséből kiderül, hogy a vállalatok többsége tart attól, hogy az elkövetkező hat hónapban további nehézségekbe ütközik. Wohlrabe szerint óriási a bizonytalanság a piacon.

A gazdaság gyenge teljesítményét mutatja, hogy júliusban az ipari termelés is csökkent. A kieli IfW gazdaságkutató szerint az ipar, az építőipar és a fogyasztás hanyatlása miatt zsugorodhat a német GDP. 

Drámaian zuhannak a német ingatlanárak – Válságban az építőipar

Bajban van Németország ingatlanszektora: drámaian csökkennek az árak, mégsem építenek elegendő új lakást. A pénzügyi felügyelet kiemelt kockázatúnak minősítette az ágazatot. Az ingatlanszektor szereplői sürgős kormányzati intézkedéseket várnak a helyzet orvoslására.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.