BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
SLOVAKIA-THEME-LANDMARKS

Bezzeg Szlovákiában: az energiaár-támogatással 2,5 százalékos inflációt céloznak meg jövőre

Érezhetően visszaesik az éves infláció mértéke Szlovákiában, miután 1,2 milliárd eurót költenek a lakossági energiaárak támogatására. A jegybank az idei 11 százalék után 2,5 százalékos árdrágulást jelez előre 2024-re.

A lakossági energiaárak erőteljes, mintegy 1,2 milliárd eurót felemésztő állami támogatása miatt 2024-ben Szlovákiában érezhetően visszaesik az éves infláció mértéke, mégpedig az idei 11 százalékról 2,5 százalékra – derül ki a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) kedden közzétett legfrissebb prognózisából. 

SLOVAKIA-THEME-LANDMARKS
A szlovák jegybank épülete Pozsonyban (jobbra) – jövőre megdől az inflációcsökkentési rekord.
Fotó: AFP

Azonban a következő években már kénytelenek lesznek a lakossági árakat is a piacihoz igazítani, s bár az erre vonatkozó kormányzati elképzelések még nem ismertek, a nemzeti bank azzal számol, hogy 2025-ben 4,6, 2026-ban pedig 3,9 százalék lesz az infláció. A jövő évi kisebb mértékű pénzromlás révén több marad a lakosság zsebében, ami felpörgetheti a hazai fogyasztást – közölte Peter Kazimír, a jegybank elnöke. 

Viszont az energiaárak támogatása, a 13., teljes értékű nyugdíj folyósítása, továbbá a mérsékeltre sikeredett jövő évi takarékossági program (mindössze a GDP 0,5 százalékának megfelelő a 2024-es takarékossági csomag) miatt az államháztartási hiány elérheti a hazai össztermék 5,6 százalékát – figyelmeztetett Kazimír. 

Az infláció Szlovákiában
 

Ráadásul a következő években is a GDP-hez viszonyított 4 százalék körüli hiány várható, ezért 2026-ra az államadósság mértéke elérheti a hazai össztermék 60 százalékát. Tény viszont, hogy a pénzromlást visszafogó és a lakosságot kevésbé érintő megszorítások révén 2024-ben végre újra emelkedhetnek a reálbérek, továbbá gyorsulhat a gazdaság növekedési üteme. Míg tavaly 5,2 százalékkal, idén pedig várhatóan további 1,2 százalékkal esnek a reálbérek, addig jövőre már 4 százalékos növekedést vár a jegybank. Ami pedig a gazdasági növekedés ütemét illeti, a tavalyi 1,8 százalék és az idei 1,2 százalék után jövőre már 2,8 százalékot, 2025-pedig pedig 3,0 százalékot vár az NBS. 

A foglalkoztatás idén 0,3 százalékkal, 2024-ben pedig 0,4 százalékkal nő, ami a munkanélküliséget olyan alacsony, mélyen 6 százalék alatti szintre szorítja le, hogy Kazimír szerint az ország a korábbinál erőteljesebb külföldi munkaerő-behozatalra szorul (napjainkban mintegy 100 ezer külföldi dolgozik Szlovákiában).

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.