BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Portrait,Of,Cute,Babies,On,Light,Background

Elon Musknak igaza van, 2050-ben kezdődik a nagy leépülés

A csökkenő termékenységi ráta teljesen át fogja alakítani a világgazdaságot és a nemzetközi erőegyensúlyt, továbbá szükségessé teszi a társadalmak újjászervezését. Valóra válnak Elon Musk sirámai.

A jócskán visszaesett termékenységi ráta következtében a világ népessége évtizedeken belül zsugorodni kezd, és valószínűleg sohasem áll már helyre – derül ki a The Lancet című, tekintélyes orvostudományi folyóiratban megjelent, nagyszabású tanulmányból.

Portrait,Of,Cute,Babies,On,Light,Background
A Thel Lancet és Elon Musk szerint a túl kevés baba az emberiség legnagyobb problémája / Fotó: Aloha Hawaii

 

Zuhan a termékenységi ráta

A Bill & Melinda Gates Alapítvány által finanszírozott dolgozat szerint 2050-re a világ elemzett 204 országából 155-ben a születési ráta alacsonyabb lesz a népességszám fenntartásához szükségesnél, ezért a világ nagy részén megindul a természetes népességcsökkenés.

A világ összesített termékenységi rátája egyébként 2021-ben 2,23 volt, azaz egy nő átlagosan ennyi gyermeket szül élete során, ami alig haladja meg a népesség fenntartásához szükséges 2,1 gyermek értéket. Ez a szám 1950-ben még 4,84 volt, és a kutatók előrejelzése szerint 2050-re 1,83-ra, 2100-ra pedig 1,59-ra csökken.

Utoljára 700 éve csökkent az emberiség létszáma, az 1300-as évek közepén ugyanis a bubópestisjárvány 50 millió emberrel végzett, a világ népességét 400 millióról 350 millióra apasztva.

Átalakul a világgazdaság és a nemzetközi erőegyensúly

A csökkenő termékenységi arányszám teljesen át fogja alakítani a világgazdaságot és a nemzetközi erőegyensúlyt, és szükségessé teszi a társadalmak újjászervezését

– kommentálta a megállapításokat Natalia Bhattacharjee, a tanulmány társszerzője.

Bhattacharjee – a Washingtoni Egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézetének (IHME) vezető kutatója – azt is megjegyezte, hogy az egyik fő következmény a bevándorlás megugrása lesz a munkaerő pótlása érdekében azokból az országokból, például a szubszaharai Afrikából, ahol még mindig jellemző a baby boom.

Stein Emil Vollset professzor, az IHME vezetője is megerősítette, hogy a világ a népességfogyás miatt elképesztő társadalmi változásokkal néz szembe a 21. század folyamán.

Elon Musk megmondta

Az eredmények pontosan arra utalnak, amire Elon Musk már évek óta figyelmeztet: a népességfogyás civilizációs fenyegetés, és az emberiség szó szerint eltűnik, ha nem teszünk valamit a trend megfordítása érdekében – írja a tanulmányt idéző ZeroHedge hírportál.

A rideg valóság azonban az, hogy a születési arányszámok világszerte összeomlóban vannak. Dél-Koreában és Japánban már kétszer annyi ember hal meg évente, mint ahányan születnek. 

A dél-koreai igazságügyi miniszter nemrégiben kijelentette, hogy az országot demográfiai katasztrófa és a kihalás veszélye fenyegeti.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.