BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
RWE AG Lignite Mines and Power Stations as EU Agrees Ban on Russian Coal Imports

A német szénipari vállalat egymilliárd eurós kompenzációt kaphat a bányák bezárása miatt

A cég eredetileg 1,75 milliárd eurós kompenzációra számított, azonban források szerint az Európai Bizottság erősen megnyirbálta az elfogadott állami támogatást, mivel túlzónak találta az összeg mértékét.

Németország második legnagyobb bányászattal foglakozó vállalata, a Lausitz Energie Bergbau AG (LEAG) egymilliárd euró (több mint 389 milliárd forint) körüli kártérítést kaphat a német kormánytól a bányák rehabilitációjának és bezárásának fedezésére.

RWE AG Lignite Mines and Power Stations as EU Agrees Ban on Russian Coal Imports
Fotó: Alex Kraus / Bloomberg

A cég eredetileg 1,75 milliárd eurós kompenzációra számított, azonban források szerint az Európai Bizottság (EB) erősen megnyirbálta az elfogadott állami támogatást, mivel túlzónak találta az összeg mértékét. A jóváhagyás valószínűleg a brüsszeli nyári szünet előtt megtörténik – írja a Bloomberg. 

A LEAG nem kívánt nyilatkozni, míg a német gazdasági minisztérium szóvivője azt mondta, a tárgyalások még folynak a bizottsággal, az uniós testület pedig hasonló választ adott a hírügynökség kérdésére. A német kormány eredetileg 2020-ban egyezett meg több céggel, azonban az EB vizsgálatot indított a támogatás arányosságát illetően.

A LEAG korábban közölte, hogy az állami támogatás egy részét a zöldenergiával kapcsolatos törekvéseinek finanszírozására kívánja felhasználni. A a brit postát is felvásárló cseh milliárdos, Daniel Kretinsky birtokában lévő vállalat 2030-ig több mint 10 milliárd eurót kíván megújuló energiaforrásokba fektetni.

Kártérítést követelnek a német cégek a kormányuktól az Oroszországból való kényszerű kivonulás miatt

A Volkswagen Bank, a Siemens Mobility és más német cégek kártérítést követelnek a német szövetségi kormánytól azon veszteségek miatt, amelyek azért keletkeztek, mert az Ukrajna letámadása miatt Ororszország ellen bevezetett szankciók következtében nem tudták folytatni nyereséges üzleti tevékenységüket Oroszországban.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.