BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Macron delejezi a multikat, futószalagon érkeznek a nagy beruházások

Az idei befektetői napon 15 milliárd euró összértékben jelenthetnek be friss franciaországi beruházásokat a multik. Macron elnök gazdaságpolitikája is vizsgázik, a Microsoft, az Amazon és a többi érkező tech cég MI-nagyhatalommá teheti az országot.

A hetedik alkalommal megrendezendő Válaszd Franciaországot című befektetési nap a tavalyinál is sikeresebb lesz, az előzetes várakozások szerint 15 milliárd euró értékben jelentenek be ma beruházási terveket a külföldi társaságok. Az egy éve tartott befektetői show 13 milliárd eurós végeredménnyel, 26 projektbejelentéssel és 8 ezer új munkahely ígéretével zárult. A hétfői esemény egyben vizsgafeladat Emmanuel Macron kormánya számára.

Macron, Emmanuel a Microsoft France-hoz érkezik
Macron elnök a Microsoft France központjába érkezik a hétfői bejelentésre / Fotó: AFP

Bizonyítaniuk kell ugyanis, hogy Franciaország tőkevonzó képességével alapvetően nincsenek komolyabb problémák, noha eközben a gazdasági növekedés alacsony ívű pályát ír le, és a költségvetési hiány túlszárnyalja az előzetes ígéreteket az euróövezet második legnagyobb gazdaságában. 

Emellett igazolniuk kell, hogy Párizs mint pénzügyi központ szerepe egyre erősödik, bár a legfrissebb, idei Z/Yen-kimutatás szerint az első New York és a második London messze előzi őket, s csak a 14. helyre jók (Frankfurt mögött). Azaz a Brexit után a francia fővárosnak csak részben sikerült áthoznia a pénzügyi szolgáltatókat a csatorna túloldaláról. 

Macron a tech cégeket kedveli leginkább

A folyamat felgyorsítását szolgálja az a találkozó, amelyen Bruno Le Maire pénzügyminiszter fogadja a vezető amerikai bankházak vezérigazgatóit, jelen lesz az eseményen a JPMorgan, a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a Bank of America vezére is. Az sem mindegy, milyen hozzáadott értékkel tudja segíteni Párizs a megtelepedésen gondolkozó külföldi társaságokat. 

Az előzetes adatok szerint nem Európa összeszerelő-üzemének státuszára hajtanak a franciák, a kiszivárgott hírek arról szólnak, hogy a technológiai és a pénzügyi szektor vonzónak tartja a franciaországi körülményeket, és 

a mesterséges intelligencia gyakorlati hasznosításában és kutatásában élen járó multicégek is feliratkoztak Macron listájára,

amely eddig 56 nevet tartalmaz. A két legnagyobb köztük a Microsoft és az Amazon, az előbbi 4 milliárd eurót, az utóbbi 1,2 milliárd eurót hoz Franciaországba. 

A Microsoft és az Amazon az eminensek között

Együtt egymilliárd euró összegben hajt végre beruházást itt a gyógyszeripart képviselő amerikai Pfizer és a brit-svéd AstraZeneca – írja a Reuters. Csatlakozik hozzájuk a brit GlaxoSmithKline (GSK), továbbá az Accenture könyvvizsgáló-tanácsadó óriás is. 

Macron második elnöki ciklusa alatt már nem pörög annyira a gazdaság

Persze a hazai tőke is aktív a befektetői napon, a szintén a gyógyszeripart képviselő Sanofi egy több mint egymilliárd eurós beruházás meghirdetését időzítette a hétfői napra – és még delet sem ütött az óra. 

Gyógyszerkutatásokra és három helyi üzemükben a vakcinagyártás kapacitásbővítésére fordítják az összeget. A német elektromos mini repülőgépeket gyártó Lilium Air Mobility 400 millió euróért hoz gyártást, míg a svájci székhelyű KL1 300 millió euróból építene nikkelfeldolgozót, e két termelő létesítmény együtt több mint ezer új munkahelyet teremt. 

Fókuszban a mesterséges intelligencia

A Microsoft terveiről Brad Smith alelnök osztott meg információkat a Figaróval, eszerint a mesterséges intelligencia (MI)  kutatása áll a fókuszban, ennek kiszolgálásához Mulhouse-ban létesítenek egy gigantikus adatközpontot. 

Részletesebben körvonalazta beruházási programját az 1,2 milliárd euró elköltését vállaló Amazon, amely az Amazon Web Services (AWS) felhőszolgáltatójának a generatív mesterséges intelligenciát hasznosító infrastruktúráját Párizs közelében építi ki, emellett logisztikai bázist hozna létre az Auvergne-Rhone-Alpes régióban, amely Magyarország területének kétharmadának felel meg, és Lyon a központja. 

Amazon France
Az Amazon logisztikai központ Párizstól délre. Még 34 hasonló van a Franciaországban / Fotó: AFP

A Microsoft és az AWS némi fáziskéséssel követi a franciaországi kutatóközpontját már létrehozó 

  • Meta Platformt (a Facebook anyavállalata) 
  • és az Alphabetet (a Google anyavállalata). 

Az Amazon nem aprózza el franciaországi projektjeit, a 2010-es megjelenése óta 20 milliárd euró értékben eszközölt befektetéseket,

dolgozóinak száma mára meghaladta a 22 ezret az e-kereskedelemben és a felhőszolgáltatásban együttvéve. Idén 2 ezer fővel bővítenek, míg a frissen bejelentett beruházással még 3 ezer új munkahelyet létesítenek. 

Céljuk, hogy a meglévő 35 logisztikai bázisuk révén felgyorsítsák a megrendelések kiszállítását és csökkentsék a karbonlábnyomukat – jelezte Frédéric Duval, az Amazon France országmenedzsere. 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.