BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
CHINA-BEIJING-20TH CPC CENTRAL COMMITTEE-THIRD PLENARY SESSION (CN) reform kína

Reformhullámot és gazdasági mentőcsomagot ígér Peking

A kommunista párt szerint a modernizáció és a gazdaság megerősítése az első számú feladatuk. Ennek érdekében a pártközgyűlés egy sor reformot tervez bevezetni 2029-ig.

Több ágazatban a reformok elmélyítését helyezte kilátásba a Kínai Kommunista Párt (KKP) abban a határozatban, amelyet 20. pártközgyűlésének többnapos zárt ülése után fogadott el csütörtökön, ahol ígéretet tettek a kínai sajátosságokkal rendelkező ipari rendszer, a piacgazdaság, a munkaerőpiac és általában a társadalom modernizációjára is – jelentette a kínai állami média.

CHINA-BEIJING-20TH CPC CENTRAL COMMITTEE-THIRD PLENARY SESSION (CN) reform
Jelentős gazdasági reformok bevezetéséről döntött a Kínai Kommunista Párt / Fotó: Hszinhua via AFP

A hétfőtől csütörtökig tartó ülésen mintegy 200 vezető párttisztviselő és 165 póttag vett részt, az elsők között Hszi Csin-ping kínai elnök tett munkabeszámolót.

A jelentés szerint a kínai vezetők ígéretet tettek az ország ipari komplexumának modernizálására, a belső kereslet bővítésére, az adósság- és ingatlanszektor kockázatainak megfékezésére, valamint a pénzügyi és költségvetési reformok végrehajtására.

A piacra vonatkozó korlátozásokat feloldják, miközben hatékony szabályozást biztosítanak a piaci rend jobb fenntartása és a piaci kudarcok orvoslása érdekében 

– áll a közleményben, melyben nem tértek ki arra, hogy pontosan milyen változtatásokat hajtanak végre, csak annyit közöltek, hogy a feladatokat 2029-ig, a Kínai Népköztársaság 80. évfordulójáig „el kell végezni”.

Az ülésen megerősítették Csin Gang volt külügyminiszter hivatalos lemondását, valamint Li Sang-fu volt védelmi miniszter pártból való kizárását tavaly elkövetett súlyos korrupciós vétségeinek okán.

A nemzetbiztonság kérdésében a pártközgyűlés arra jutott, hogy az fontos alapja a „kínai típusú modernizáció stabil és hosszú távú fejlődésének” és a párt vezetése az „alapvető garancia e cél elérésére”.

Peking továbbá javítani szeretné társadalombiztosítási, egészségügyi és jövedelemelosztási rendszereit is, továbbá földreformot is be akar vezetni.

A KKP általában hét plenáris ülést tart egy ötéves ciklus alatt, és ezeken fontos gazdasági és politikai döntéseket hoznak. A 205 tagú központi bizottság mostani találkozója a harmadik ülés volt 2022 óta, amikor a testület megkezdte újabb ötéves ciklusát.

A jelenlegi és a jövőbeni időszak alapvető fontosságú az erős ország építésében és a nemzeti megfiatalodás előremozdításában. Magas színvonalú fejlődésre van szükség, amelynek megtervezése a Párt első számú feladata – olvasható a kínai Hszinhua hírügynökség által közzétett jelentésben.

Kevésbé bíznak a kínaiak az országuk gazdasági modelljében, reformokat tervez Peking

Egyre több kínai véli úgy, hogy a méltánytalan gazdasági rendszer nem engedi neki a meggazdagodást. A kínaiak úgy látják, hogy a szegénység legfőbb oka most már nem a készségek hiánya, hanem az esélyegyenlőtlenség.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.