BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
WELLINGTON, NEW ZEALAND - APRIL 11: Young people hug their friends in the street at the Newtown Festival on April 11, 2021 in Wellington, New Zealand.

Menekülnek az emberek Új-Zélandról

A szomszédos Ausztrália sokkal jobb feltételekkel csábítja a fiatal kiviket.

Az emelkedő munkanélküliség, a magas kamatok és a gyenge gazdasági növekedés miatt rekordszámban hagyják el a hazájukat az új-zélandiak. A statisztikai hivatal kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint a júniussal végződött egy évben 131 200 ember vándorolt ki, mintegy egyharmaduk a szomszédos Ausztráliába. A nettó migráció ugyan még mindig magas, közgazdászok szerint hamarosan csökkenni fog a bevándorlók száma, ahogy romlik a szigetország gazdasági helyzete.

WELLINGTON, NEW ZEALAND - APRIL 11: Young people hug their friends in the street at the Newtown Festival on April 11, 2021 in Wellington, New Zealand.
Jobb lehetőségek csábítják a fiatalolat Új-Zélandról Ausztráliába / Fotó:  Lynn Grieveson / Getty Images

A Reuters tudósítója beszélt egy fogorvosi adminisztrátorral, aki a párjával és a 14 éves lányával jövő év elején készül átköltözni Tasmania szigetére. „Rengeteg arrafelé a lehetőség. Mindig keresnek embert az én szakmámban” – magyarázta a döntést. Elmondta azt is, hogy sok barátja települt át a szomszéd országba kizárólag a jobb munkalehetőségek miatt.

A pandémia alatt rengetegen hazatértek

A koronavírus-járvány idején a wellingtoni kormány különösen jól kezelte a helyzetet, ezért 

addig sosem látott számban tértek haza külföldön élő új-zélandiak.

Az 5,3 millió lakosú országban azonban most már sokan elégedetlenek a megélhetési válsággal, a magas kamatokkal és a kevés munkalehetőséggel.

A jegybank 1999 óta a legagresszívebb lépésként 521 bázisponttal emelte az alapkamatot, a gazdaság éves ütemben mindössze 0,2 százalékkal bővült az év első három hónapjában, a munkanélküliségi ráta 4,7 százalékra ugrott, az infláció pedig még mindig magas, 3,3 százalék.

Police wait for the arrival of China's Premier Li Qiang and Australian Prime Minister Anthony Albanese at the Kaarta Gar-up Lookout in Kings Park before an Australia-China CEO Roundtable in Perth on June 18, 2024. (Photo by RICHARD WAINWRIGHT / POOL / AFP)
Ausztrália igen jó feltételekkel toboroz új-zélandiakat olyan hiányszakmákban, mint a rendőr /  Fotó: AFP

Ezzel szemben a szomszédos Ausztrália igen jól feltételekkel toboroz ápolókat, rendőröket, börtönőröket, óvodapedagógusokat és tanárokat, amelyek hiányszakmának minősülnek. Ez pedig vonzza az új-zélandiakat, akiknek nincs szükségük munkavállalási vízumra. Ráadásul az új-zélandi kormány jelentős leépítéseket hajtott végre a közigazgatásban, 

novemberi hatalomra lépése óta megszüntetett több mint 6300 közszolgálati állást,

így sok szakképzett új-zélandi keres munkát.

A gazdasági növekedésre persze egyelőre Ausztrália sem lehet büszke, a GDP mindössze 1,1 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző évhez képest.

Magasabb a fizetés

Vonzó az áttelepülni vágyó új-zélandiak számára az is, hogy Ausztráliában sokkal jobban keresnek, mint otthon. A Bloomberg egy óvónővel beszélt, akinek az órabére 11 ausztrál dollárral (2600 forinttal) magasabb Ausztráliában, és kapott egy 17 ezer dolláros áttelepülési támogatást is. (Egy ausztrál dollár 238 forint.) A férje, aki mentálhigiénés szakember, kétszer annyit keres, mint Új-Zélandon.

People walk past the Bondi Junction Westfield Shopping Centre in Sydney on April 19, 2024, nearly a week after a stabbing incident at the mall. (Photo by Ayush Kumar / AFP)
Ausztráliában 30 százalékkal magasabb a heti átlagbér, mint Új-Zélandon / Fotó:  Ayush Kumar / AFP

A heti átlagbér Ausztráliában 1888 dollár – Új-Zélandon 1453 dollárnak megfelelő, ami 30 százalékos különbség.

Ha ez nem lenne elég, 

sokkal alacsonyabb a lakbér és a rezsi is, a munkanélküliségi ráta pedig csak 4,1 százalék.

Különösen nagy hosszabb távú probléma Új-Zéland számára, hogy elsősorban a 25 és 44 év közöttiek távoznak az országból, akik helyett nem érkeznek hasonló korúak. Úgy látszik, nem csábít elég embert, hogy Új-Zélandon a legjobb a világon a munka és a magánélet egyensúlya.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.