BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz–ukrán háború 937. napja – a Nyugat magára hagyja Ukrajnát: nem lőheti rakétákkal Oroszországot

Zelenszkij elnök egyelőre hiába kér precíziós nyugati rakétákat belső orosz területek megtámadására. Az orosz–ukrán háború durvul, de sem a brit, sem a német vezetés nem akarja odaadni a rakétáit ilyen katonai akciókra.

Nagy-Britannia nem engedi, hogy Ukrajna oroszországi célpontokat támadjon nyugati fegyverekkel – számoltak be ukrán hírforrások.

The,Missiles,Are,Aimed,At,The,Sky,At,Sunset.,Nuclear
Az orosz–ukrán háború 937. napja – a Nyugat magára hagyja Ukrajnát: nem lőheti rakétákkal Oroszországot / Fotó: Shutterstock (a kép illusztráció)

A The Timesra hivatkozva írták meg, hogy a brit vezetés nem cselekszik önállóan azzal kapcsolatban, hogy megadja Ukrajnának az engedélyt oroszországi célpontok elleni nagy hatótávolságú rakétacsapások lebonyolítására. Ennek oka, hogy a britek legendás fegyvere, a Storm Shadow hiába tudna elhordani több száz kilométeres távolságban, az amerikai irányítórendszerek meghatározóak ezeknél a katonai műveleteknél.

Éppen ezért az Egyesült Királyság nem engedi Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákat bevetését belső oroszországi területeke ellen az Egyesült Államok hozzájárulása nélkül. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította a két nyugati országot, hogy győzzék le a félelmüket és mutassanak elszántságot ebben a kérdésben.

A nyomás fokozása érdekében öt volt védelmi miniszter és exminiszterelnök egyoldalú cselekvésre szólította fel a brit kormányfőt, Keir Starmert. Ők arra figyelmeztettek, hogy a késlekedés csak felbátorítja az orosz államfőt, Vlagyimir Putyint.

Nemet mondtak a németek az ukránoknak

Csakhogy nem Nagy-Britannia az egyetlen, amely cserben hagyja Ukrajnát ezen a téren. A német kancellár, Olaf Scholz frissen jelentette ki, hogy Berlin akkor sem biztosít Kijevnek Taurus cirkálórakétákat, ha a NATO-szövetségesek másképp döntenek. Ezt nehéz másképp értelmezni, mint világos választ az ukrán elnöknek, aki nagy hatótávolságú fegyvereket kért, hogy az ukrán erők megtámadhassák az orosz logisztikai és katonai repülőtereket messze a frontvonal mögött.

A belpolitikai támogatottságát és népszerűségét totálisan elvesztő Scholz szerint a Taurus cirkálórakéták szállítása az ukrajnai konfliktus eszkalációjának nagy kockázatával járna. A Taurus cirkálórakéták hatótávolsága körülbelül 500 kilométer, vagyis lehetőséget kínálnának arra, hogy Ukrajna csapást mérjen moszkvai célpontokra.

Nemet mondtam erre – erősítette meg Scholz. „Ez természetesen más fegyverekre is vonatkozik, amelyek el tudnák érni ezt hatótávolságot”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.