BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az izraeli háború 338. napja – három civilt ölt meg egy fegyveres Ciszjordániában

Megölt három izraeli civilt egy Jordániából érkező fegyveres Ciszjordániában. A biztonsági erők agyonlőtték.

Egy Jordániából átkelő fegyveres megölt három izraeli embert Ciszjordániában vasárnap, ezt követően a biztonsági erők agyonlőtték a terroristát – számolt be a Reuters az izraeli hatóságok tájékoztatása alapján.

Israel, Jordan announce closure of King Hussein Bridge crossing after deadly attack
Az Allenby híd területét lezárták a támadás miatt / Fotó: Anadolu via AFP

Ez volt az első ilyen támadás a környéken azóta, hogy a Hamász terrorszervezet október 7-én megtámadta Dél-Izraelt, s ezzel kirobbantotta a gázai háborút.

Az öldöklést egy izraeli ellenőrzés alatt álló kereskedelmi területen követték el, ahonnan jordániai teherautók szállítanak ki rakományokat Ciszjordániába.  

A terrorista teherautóval érkezett az Allenby hídhoz Jordánia felől, kiszállt és tüzet nyitott a hídon lévő izraeli biztonságiakra

– közölte az izraeli hadsereg.

Izrael ezt követően lezárta mindhárom szárazföldi határátkelőjét Jordániával, majd teherautó-sofőröket vett őrizetbe kihallgatás céljából.

Mint ismert, Izrael és Jordánia 1994-ben írt alá békeszerződést. Naponta több tucat rakomány érkezik Jordániából és az Öbölből származó árukkal, amelyek ellátják Ciszjordániát és az izraeli piacot is.

Ez egy nehéz nap

– így kommentálta az esetet Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök. 

A Hamász tisztviselője, Sami Abu Zuhri pedig a Reuters beszámolója szerint méltatta a támadást, és jelezte: sok hasonló akcióra számít.

Pénteken az izraeliek lelőttek egy török-amerikai állampolgárt, a nő a telepesek ellen tüntetett Ciszjordániában. A területen is fokozódik a feszültség az egyre intenzívebb izraeli rajtaütések nyomán.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.