BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kemény összecsapásra készülnek a szakszervezetek a Volkswagen vezetésével

Rendkívül feszült hangulatban várják a felek a Volkswagen vezetése és szakszervezetek közti tárgyalásokat, amelyek szerdán kezdődnek. A vezetés gyárbezárásokat és elbocsátásokat tervez költségcsökkentés címén, a dolgozók viszont ezt nem hagyják szó nélkül, és átfogó sztrájkot helyeztek kilátásba, ami nagyon komoly problémákat okozhat az autóipari cégóriásnak.

Hetek óta foglalkoztatja a közvéleményt a németországi Volkswagen-gyárak dolgozóinak sorsa, miután az autóipari mamutvállalat bejelentette, hogy több üzemét is bezárja és tömeges elbocsátásokat tervez.

Savings plans at VW - Because at the Emden plant
Tüntető dolgozók a Volkswagen gyára előtt az alsó-szászországi Emdenben / Fotó: Sina Schuldt / dpa Picture-Alliance via AFP

Elemzők szerint a cégcsoport két vagy három németországi üzemét zárná be, ennek nyomán körülbelül 15 ezer dolgozótól válhatnak meg az idei év folyamán, de arról hallani, hogy további gyáregységek bezárását is fontolgatják – írja cikkében a Bloomberg.

A Volkswagen nagyot bukott az ázsiai térségben, ahol a helyi gyártók uralják az elektromosautó-piacot, a kínai járműgyártók ráadásul Európában is komoly riválist jelentenek a VW-nek, ezzel együtt a gyártási költségek is megnövekedtek, így a németek kénytelenek meghúzni a nadrágszíjat. A dolgozók viszont nem nyugszanak bele a helyzetbe, felveszik a kesztyűt, és hatalmas sztrájkot helyeztek kilátásba, amely akár hetekre megbéníthatja Európa legnagyobb autógyártójának működését.

„Nem tárgyalunk sem üzemek bezárásáról, sem tömeges elbocsátásokról”

– szögezte le Thorsten Gröger szakszervezeti főtárgyaló. Gröger hozzátette, amennyiben a VW ragaszkodik a terveihez, akkor „több tízezer kolléga fogja visszaterelni a céget a helyes útra”.

Az egyeztetések első körére Hannoverben kerül sor, a szakszervezetek a szerdai napra tüntetést szerveznek az ottani gyáregység elé.

A Volkswagen vezetésének nemcsak a szakszervezetek ellenállása miatt lesz nehéz dolga, ha keresztül akarja vinni a megszorításokról szóló terveket, hiszen a cég felügyelőbizottsági tagságának felét a dolgozók képviselői adják, a 20 százalékos részesedéssel rendelkező Alsó-Szászország szövetségi állam illetékesei pedig rendszerint a szakszervezetek érdekeinek megfelelően szavaznak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.