BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Forest along the runway, primary forest replaced by oil palm plantations, Destruction of natural environments, Tabin Nature Reserve, Sabah, Malaysia, Northern Borneo, Southeast Asia (Photo by Sylvain Cordier / Biosgarden / Biosphoto via AFP)

A fákkal együtt dőlnek meg a zöld célok – a tervek ambiciózusak, de betarthatatlanok

Gyakorlatilag egyetlen ország sem tudja tartani az elfogadott zöldítési ütemet.

Három évvel ezelőtt igen ambiciózus klímacélokat fogalmaztak meg, és fogadtak el a világ országai. Mára azonban kiderült, hogy az ütem tarthatatlan, és ugyan a célok nem változtak, de egyes államoknak a vártnál több idő kell a zöldítésre.  

Forest along the runway, primary forest replaced by oil palm plantations, Destruction of natural environments, Tabin Nature Reserve, Sabah, Malaysia, Northern Borneo, Southeast Asia (Photo by Sylvain Cordier / Biosgarden / Biosphoto via AFP)
Egyelőre zöld utat kapnak az erdőirtások / Fotó: AFP

Valóság vs Célok

A héten Brazília és az Egyesült Államok elhalasztotta az erdőirtás megfékezésére korábban elfogadott ütemtervét 

– az Európai Unió által erőltetett tempó ugyanis egyszerűen túl gyorsnak bizonyul. Annál is inkább, mert a néhány éve előrejelzett gazdasági pályánál a tényleges út rögösebbnek tűnik, mostanra gyakorlatilag minden ország kijelentette, hogy időre, és pénzre van szükségük az EU által elképzelt óriási változások eléréséhez. Azaz 

a „Green Deal” a vártnál nagyobb politikai és gazdasági kihívást jelent. 

A nagyságrendeket jól jelzi, hogy csak az erdőirtás visszaszorításának 110 milliárd dolláros ára van, és a kávé, a kakaó, a szója, és a marhahús átárazódását vonja maga után.

Politikai ellenszél támadt

Európa-szerte a jobboldali pártok erősödnek, és az eddigi domináns erők népszerűsége zuhan. Az új, radikális jobboldali platformok pedig az eddigieknél nagyobb hangsúlyt fektetnek a versenyképesség javítására, és a zöld eszmék átmenetileg háttérbe szorulhatnak, vagy legalábbis kikerülhetnek a fókuszból.

Az uniós tagországok egyre inkább tiltakoznak a Brüsszelből rájuk kényszerített szabályok ellen, ami szintén nem kedvez a blokk egységes kibocsátáscsökkentési törekvéseinek. 

Az egyes kormányoknak még 3–5 évre van szükségük ahhoz, hogy elkezdjenek foglalkozni a klímavédelemmel. Brüsszel felkeltette a világ figyelmét, központba helyezte a témát, de most időt kell hagynia másoknak arra, hogy ez valóban működjön. 

– mondta Jason Clay, a WWF Markets Institute ügyvezető igazgatója.

PV Energy Integrated With Traditional Agriculture
Solar photovoltaic panels are seen in Lihua Village in Lianyungang, China, on September 10, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Nem kizárólag megújuló energia alkalmazásáról van szó / Fotó: AFP

Erdőirtás – a mumus

A helyzetet jól illusztrálja az uniós erdőirtási rendelet körüli tisztázatlan kérdések sora. Ugyan a direktívának három hónapon belül életbe kellene lépnie, a bizottság még mindig nem tett közzé iránymutatást arról, hogy pontosan hogyan kell betartani a rendeletet. Közben egy német faimportőr megígérte, hogy leállítja a Kínából származó behozatalt, mert attól tartott, hogy őt fogják szankcionálni, amiért Kína nem szolgáltat adatokat a faanyag eredetéről.

Rettenetes bürokratikus útvesztő jöhet, ugyanis a rendelet értelmében nemcsak az unióba érkező kévét, marhahúst és fahasábot, hanem a késztermékeket, azaz a csokoládét, gumiabroncsokat, de a könyveket is nyomon kell követni.

Nemcsak az útmutatás hiányzik, hanem a kapacitás és a finanszírozás is – mondta Pamela Coke-Hamilton, az ENSZ által támogatott ügynökség, a Nemzetközi Kereskedelmi Központ ügyvezető igazgatója.

Miközben a bevezetés nyilvánvalóan csúszni fog, a szabályozás késése miatt 

napi 80 ezer hektár erdőt pusztítanak el.

Politikai vita indult

A késés persze komoly vitákat korbácsolt Brüsszelben is. Ursula von der Leyen, az újraválasztott biztossági elnök szerint a késés ellenére is fókuszban marad a zöldpolitika. A környezetvédők szkeptikusak: szerintük a bevezetés eltolása aláássa az európai környezetvédelmi lépések hitelességét, precedenst teremt, azaz bebizonyítja, hogy a környezetvédelmi kérdések időbeli csúsztatása sem tabu ettől kezdve. A Zöldek frakciójának egyik képviselője, Anna Cavazzini szerint 

most arról kell gondoskodnunk, hogy a halasztás ne nyissa ki Pandora szelencéjét.  


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.