BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Afrikában is divatba jöttek a szuverén vagyonalapok

Világszerte több mint száz nemzeti vagyonalap létezik, amelyek 12,3 ezermilliárd dollárnyi eszközzel rendelkeznek. Az afrikai országok is sorra hozzák létre az alapokat, de egyelőre eltörpülnek a nagyobb szereplők mellett.

Zambia jövőre létrehoz egy szuverén vagyonalapot, amely a kormány tervei szerint megvédi a nyersanyagokban gazdag, de szegény dél-afrikai országot a pénzügyi sokkoktól. Az alap további feladata lenne, hogy befektessen Zambia egészségügyi és oktatási ágazatába, valamint a mezőgazdaságba.

Az afrikai országok is alapítják a szuverén vagyonalapokat / Fotó: AFP

Az alapot részben a bányászatból származó bevételekből töltenék fel, amihez hozzájárulna az állami tulajdonú vállalatok osztaléka is. Afrika alaposan lemaradt ezen a téren: a szuverén vagyonalapok állami tulajdonban lévő befektetési alapok, és számuk évek óta folyamatosan nő, 2010 és 2022 között összesen 73 új alapot hoztak létre.

Világszerte több mint száz nemzeti vagyonalap létezik, amelyek 12,3 ezermilliárd dollárnyi eszközzel rendelkeznek. A nemzeti siker szimbólumává, valamint a globális, kereskedelmi és geopolitikai befolyás eszközévé váltak. Afrikában 12 ország rendelkezik ilyen alappal, közülük a líbiai számít a leggazdagabbnak, amely 68 milliárd dollárnyi vagyon befektetésével foglalkozik.

A második, az etióp 46 milliárddal dollárral gazdálkodhat, a harmadik, algériai viszont csak 6,2 milliárdnyi eszközt kezel, míg a legszegényebbnek számító ruandai 300 millióval rendelkezik. Összehasonlításképpen: a legnagyobb a norvég alap 1,7 ezermilliárd, míg a szaúdiak 700 milliárd dolláron ülnek.

A világ legnagyobb alapja

A norvég szuverén alap az olaj- és gázszektorból származó bevételeket fekteti be, és 71 országban, illetve több mint 900 vállalatban van részesedése, például az Apple és az Nvidia több mint 1 százalékát birtokolja. Az alap vagyonát a norvég központi bank, a Norges Bank kezeli, befektetési stratégiáját a pénzügyminisztérium határozza meg, de a lényeges változtatásokhoz a parlament jóváhagyása is szükséges.

Az alap figyelmét Magyarország sem kerülte el, összesen hét magyar vállalatba fektetett be, például az OTP 0,8 százalékát és a Richter 1,79 százalékát szerezte meg. Az elmúlt hónapokban a pesti tőzsde többször is történelmi csúcsot döntött, így a magyar befektetések is busásan megtérültek a nyereséges fél évről jelentő alapnak.

Mintegy 1,7 ezermilliárd dollárt (több mint 614 ezermilliárd forint) érő eszközt kezel, ebben a részvények mellett ingatlanok és kötvények is megtalálhatók, de a megújuló energiába is befektet. Tavaly azzal került a hírekbe, hogy bezárja egyetlen Kínában található, sanghaji irodáját. Ez azonban nem érintette az olajalap stratégiáját és a Kínában lévő befektetéseit.

Az orosz vagyonalap és a kínai cégek finanszírozzák az orosz Távol-Kelet fejlesztését

Az orosz állami vagyonalap a norvég és a szaúdi alaphoz hasonlóan az olaj- és gázszektorból származó bevételeket fekteti be, az elmúlt években pedig a kínai partnerekkel közösen az orosz távol-keleti infrastruktúra fejlesztését finanszírozza. Ezúttal egy átrakodásra szolgáló tengeri terminálba ruház be a kínai Haiwei céggel közösen: a létesítmény a vasúton szállított gázt fogadja.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.