BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilencezer dolgozójától válik meg a legnagyobb olasz bank

Az Intesa Sanpaolo 2027-ig hajtja végre a leépítést. A legnagyobb olasz bankcsoport megállapodott a szakszervezetekkel a kirúgások részleteiről.

Az Intesa Sanpaolo olasz bankcsoport 2027-ig 9000 alkalmazott leépítését tervezi, miután megállapodást kötött az olasz szakszervezetekkel. A lépésre azért van szükség, mivel Olaszország legnagyobb bankja a nyereségesség növelésére és a kiadások csökkentésére törekszik – írta meg a Bloomberg.

Illustration Italie
Intesa Sanpaolo bank
Az Intesa Sanpaolo a legnagyobb bank Olaszországban / Fotó: Riccardo Milani / Hans Lucas / AFP

A bejelentett leépítés körül-belül 7000 dolgozót érint Olaszországban és 2000 alkalmazottat a külföldi érdekeltségeknél – derült ki a torinói székhelyű hitelintézet szerdai közleményéből. A szakszervezetekkel kötött megállapodás értelmében a leépítésben érintettek közül 4000 önkéntes kilépő lesz, akik vagy nyugdíjba vonulással, vagy az úgynevezett szolidaritási alap igénybevételével távoznak a pénzintézettől.

Carlo Messina, az Intesa vezérigazgatója ígéretet tett arra, hogy a költségek visszafogásával növeli a cég jövedelmezőségét. Elárulta, hogy a bank a biztosítási, valamint az eszköz- és vagyonkezelési tevékenységek esetében számít a díjbevételek növelésére, mivel a magas kamatlábakból származó hátszél kezd elhalványulni.

Bővítene is az olasz nagybank

A pénzintézet célja az is, hogy 2028-ig 3500 főt vegyen fel. Közülük 1500 nemzetközi tanácsadó lesz, hogy nagyobb ügyfélközelséget biztosítson, különösen a vagyonkezelés és a biztonság területén.

A bank közleménye szerint 2028-tól évente csaknem 500 millió euró (nagyjából 200 milliárd forint) megtakarítást vár a személyi kiadásokon. Az Intesa arra számít, hogy 2024 negyedik negyedévében 350 millió eurós adózás előtti eredményt könyvelhet el, de hozzátették, hogy ez nem befolyásolja a több mint 8,5 milliárd eurós éves nettó eredményre vonatkozó prognózist.

Az Intesa Sanpaolo idén májusban 2 százalék fölé növelte piaci részesedését Romániában a First Bank megvásárlásával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.