BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez az ország a kínai cégek kedvence – valósággal lerohanják

A kínai vállalatok igyekeznek elkerülni az Egyesült Államok által kivetett vámokat, ezért Mexikóban megnőtt a kínai befektetések értéke. Az elemzők szerint sokkal nagyobb mértékben, mint amit a hivatalos adatok mutatnak.

A kínai befektetések értéke Mexikóban (amit az elemzők az Egyesült Államok által kivetett vámok megkerülésére szolgáló kerülőútnak tartanak) hatszor nagyobb lehetnek, mint amit a hivatalos adatok tükröznek – legalábbis ezt állítja a washingtoni székhelyű, elemzéssel és tanácsadással foglalkozó cég, a Rhodium Group jelentése.

Ez az ország a kínai cégek kedvence – valósággal lerohanják / Fotó: Rick CruzmRepresented by ZUMA Press

A vállalat több mint 700 kínai beruházást talált a latin-amerikai országban, amelyek értéke eléri 13 milliárd dollárt. A Rhodium kutatói tavaly összesen 3,77 milliárd dollárnyi befektetést tártak fel, ezzel szemben a mexikói kormány 2023-ban 1,2 milliárd dollárra becsülte a kínai beruházásokat, míg Peking 1,7 milliárd dollárról tud.

A kínai befektetések többnyire

  • gépjárműveket,
  • elektronikai cikkeket
  • és fogyasztási cikkeket

termelő gyárak formájában valósulnak meg. A cégek Mexikó és az Egyesült Államok szárazföldi határát használják a termékek szállítására, megkerülve ezzel a vámokat, amelyeket Donald Trump és Joe Biden vetettek ki a Kínából érkező közvetlen szállítmányokra.

A Rhodium és a kormányzati adatok eltérést az eltérő számítási módszer magyarázza, továbbá felmerült, hogy a tisztviselők direkt rejtegetik a valós számokat. Ez nem lenne meglepő, ugyanis Trump már többször megígérte: ha a jövő hónapban megválasztják elnöknek, akkor 

több mint 100 százalékos vámot vetne ki a Mexikóban gyártott és az Egyesült Államokban értékesített járművekre.

A jelenség miatt tavaly a közép-amerikai ország lett az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partnere, megelőzve Kínát, mely éveken át őrizte ezt a címet. Az SCMP emlékeztet: a kínai gyárberuházások akkor is kérdésessé válhatnak, amikor a latin-amerikai állam 2026 januárjában leül északi szomszédjaival, hogy felülvizsgálják az amerikai-mexikói-kanadai szabad kereskedelmi megállapodást.

Mexikónak az Egyesült Államok az első, Kína a második legnagyobb kereskedelmi partnere, így kellemetlenül érintené ha Washington büntetővámokkal sújtaná. Érdemes megemlíteni: nemcsak a kínai, de az amerikai vállalkozások is szeretik az országot az olcsó és megbízható munkaerő miatt, továbbá az olcsó energia sincs ellenükre.

Mexikóban keresnek új hazát a kínaiak

Kínai migránsok új hulláma tart külföldre jobb anyagi lehetőségeket keresve, ahogy lassul a világ második legnagyobb gazdasága, nő a fiatalkori munkanélküliség és egyre feszültebbekké válnak a kapcsolatok a Nyugattal. Sokan saját vállalkozásba szeretnének vágni, kihasználva az Egyesült Államok közelségét és azt, hogy Latin-Amerika második legnagyobb gazdasága valóságos ipari forradalmat él át.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.