BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szerbiát felminősítik, új lendületet kaphat az ország

A Standard and Poor’s után a Fitch és a Moody’s döntésére vár déli szomszédunk. Aleksandar Vucic szerb elnök országa újabb felminősítésére számít.

Bejárta a hír a világsajtót, amikor a közelmúltban Szerbiát a Standard and Poor’s hitelminősítő ügynökség felminősítette. A nyugat-balkáni ország megkapta a „BBB”, azaz befektetésre alkalmas hitelminősítést. 

Aleksandar Vucic - Recep Tayyip Erdogan joint press conference in Serbia, Szerbia
BELGRADE, SERBIA - OCTOBER 11: Serbian President Aleksandar Vucic holds a joint press conference with Turkish President Recep Tayyip Erdogan (not seen) following their bilateral meeting in Belgrade, Serbia on October 11, 2024. Serhat Cagdas / Anadolu (Photo by Serhat Cagdas / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Aleksandar Vucic szerint Szerbiára újabb felminősítések várnak / Fotó: Serhat Cagdas / ANADOLU / AFP

Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön a Szerbia–Japán Üzleti Fórumon bejelentette, hogy az év végéig országa befektetési hitelminősítést fog kapni a Fitch és a Moody’s ügynökségektől is.
Vucic a fórumon azt is kiemelte, ez a legnagyobb japán üzleti delegáció, amely valaha Szerbiába látogatott. Vucic ehhez fűződően elmondta azt is, hogy az Air Serbia légitársaság a következő fél évben közvetlen járatot létesít a Belgrád–Tokió vonalon, majd kiemelte, hogy Szerbia számára nagyon fontos a Japánnal ápolt kapcsolat.

Akira Imamura japán nagykövet az üzleti fórumon elmondta, hogy a japán vállalatok mind nagyobb érdeklődést mutatnak Szerbia iránt, ami az ország makrogazdasági stabilitásának köszönhető. Imamura is kitért arra a tényre, hogy Szerbia befektetésre ajánlott hitelminősítést kapott a Standard and Poor’s ügynökségtől. A belgrádi üzleti fórumon 74 japán cég képviselteti magát. Aleksandar Vucic szerb elnök még szerdán szerződést írt alá a Hyundai Engineering és az UGT Renewables dél-koreai – amerikai konzorciummal arról, hogy Szerbiában új naperőműveket építenek, amelyek teljesítménye egy gigawatt lesz. Az államfő szerint Szerbia ezekkel az új kapacitásokkal ki tudja váltani a télen importált árammennyiséget.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.