BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az elemzőket is meglepte a legfrissebb uniós adat

Havi összevetésben nőttek, éves alapon csökkentek a termelői árak. Az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt hasonló tendenciák figyelhetőek meg.

Augusztusban emelkedtek a termelői árak havi összevetésben az euróövezetben és az Európai Unióban, azonban éves szinten csökkenést jegyeztek fel – közölte az csütörtökön az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Porsche AG - Taycan production
08 March 2024, Baden-Württemberg, Stuttgart: A Porsche AG employee assembles an all-electric Porsche Taycan at the main plant in Zuffenhausen. Photo: Marijan Murat/dpa (Photo by MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Európai Unió termelői árak
Az euróövezetben és az Európai Unióban nőttek a termelői árak havi szinten augusztusban / Fotó: Marijan Murat / DPA / AFP

Az év nyolcadik hónapjában az euróövezetben az elemzők által várt 0,3 százaléknál nagyobb mértékben, 0,6 százalékkal nőttek a termelői árak havi szinten, miután júliusban 2022 decembere óta a legnagyobb mértékben, 0,7 százalékkal emelkedtek. Az Európai Unióban 0,4 százalékkal emelkedtek a termelői árak augusztusban az előző havihoz képest az előző havi 0,8 százalékos havi szintű növekedést követően.

Az euróövezetben az energiaárak egy hónap alatt 1,9 százalékkal lettek magasabbak, júliusban még 2,6 százalékos volt a növekedés. Az EU-s energiaárak havi szinten 1,1 százalékkal emelkedtek az év nyolcadik hónapjában a júliusban regisztrált 2,5 százalékos növekedést követően. Energiaárak nélkül a termelői árak havi szinten az euróövezetben 0,1 százalékkal csökkentek, az EU-ban pedig stagnáltak.

Éves összevetésben kedvezőbb arcát mutatja az uniós adat

2023 augusztusa óta az euróövezeti termelői árak csökkenése összesen 2,3 százalékot tett ki az elemzők által várt 2,4 százalék helyett. Júliusban év/év alapon még csak 2,2 százalékos volt a mérséklődés. A termelői árak éves szintű csökkenése főként arra vezethető vissza, hogy az energiaárak 7,7 százalékkal estek augusztusban az előző havi 7,3 százalékos éves csökkenés után.

Az EU-ban éves összevetésben 2,1 százalékkal csökkentek a termelői árak augusztusban, egy hónappal korábban 1,9 százalékos visszaesést mértek. Az energiaárak nélkül augusztusban a termelői árak éves szinten az euróövezetben 0,3 százalékkal, míg az EU-ban 0,4 százalékkal emelkedtek az év nyolcadik hónapjában.

Drágábban tud eladni a magyar cégek többsége

Az ipari termelői árak augusztusban átlagosan 3,0 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel ezelőtt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a belföldi értékesítés és az exportértékesítés árai egyaránt emelkedtek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.